SAD-Sjeverna Koreja
0

Artiljerijski napad je izolovani incident

SRNA
Mike Mullen
Mike Mullen
SAD vjeruju da je artiljerijski napad Sjeverne Koreje na južnokorejsko ostrvo izolovan potez Pjongjanga, a ne uvod u veću vojnu kampanju, saopštio je večeras State Department.

Američka vojska smatra da je ovaj napad povezan sa smjenom u vrhu državnog rukovodstva Sjeverne Koreje, izjavio je komandant oružanih snaga SAD admiral Mike Mullen.

    	"Smatramo da je ovo bio isplaniran potez koji se izvodi samo jednom. Ne mogu govoriti o obavještajnim stvarima, ali ne vidimo da se Sjeverna Koreja priprema za duži vojni sukob", rekao je novinarima portparol State Departmenta  P. J. Crowley. 

    	Mullen i Crowley ocijenili su da Kina treba da preuzme vodeću ulogu u rješavanju ove krize. Američki komandant dodao je da se SAD trenutno konsultuju sa saveznicima povodom odgovora n jučerašnji incident.

  	"Jedina zemlja koja ima uticaj na Pjongjang je Kina, pa je njena inicijativa apsolutno presudna", ocijenio je američki vojni zvaničnik.

    	Crowley  je rekao da SAD očekuju od Kine da iskoristi svoj uticaj kako bi Sjeverna Koreja prekinula "provokativno ponašanje".

    	Sjeverna Koreja juče je zasula artiljerijskim granatama ostrvo Jeonpjeong, na kojem su poginula dva južnokorejska vojnika.