Ozbiljne optužbe
11

Armenija tvrdi da je Turska srušila njihov borbeni avion, Turci i Azerbejdžan negiraju navode

N. V.
Ilustracija / Shutterstock
Ilustracija / Shutterstock
Armenska vlada je objavila da je njihov borbeni avion Su-25 srušen, te da ga je srušio turski avion F-16 koji je navodno poletio iz zrakoplovne baze Ganja u Azerbejdžanu.

Ruski portali navode da je do napada došlo u armenskom zračnom prostoru i prenose tvrdnje armenskog Ministarstva odbrane, dok su, s druge strane, turske i azerbejdžanske vlasti demantovale tvrdnje o rušenju aviona, piše BBC.

U demantijima dvije države navodi se da je u pitanju armenska laž i fantazija njihove propagandne mašinerije.

"Tvrdnja da je Turska oborila armenski borbeni avion je apsolutno neistinita. Oni bi trebalo da se povuku sa teritoriju koje su pod njihovom okupacijom umjesto da pribjegavaju jeftinim propagandnim trikovima", rekao je Fahrettin Altun, predsjednik Ureda za komunikacije pri Predsjedništvu Republike Turske.

Kada bi ova informacija bila tačna to bi značilo da se Turska uključila u vojni sukob ove dvije države što bi zasigurno moglo dovesti do dodatne destabilizacije ove regije. Azerbejdžan jeste od samog početka imao podršku Turske, a Armenija ima navodnu podršku Rusije.

Već nekoliko dana traju sukobi između Armenije i Azerbejdžana oko sporne regije Nagorno-Karabah, a do sada je poginulo blizu stotinu osoba među kojima ima i civila.