Ekonomska obnova
16

Armenija i Azerbejdžan za istim stolom prvi put nakon sukoba: Zašto je bitan susret u Moskvi

V. K.
Aliyev i Pashinyan u različitim raspoloženjima stigli na sastanak (Foto: EPA-EFE)
Aliyev i Pashinyan u različitim raspoloženjima stigli na sastanak (Foto: EPA-EFE)
Prvi put nakon potpisivanja mirovnog sporazuma u Nagorno-Karabahu, predstavnici Armenije i Azerbejdžana sjedili su za istim stolom na sastanku 11. januara koji je u Moskvi organizovao ruski predsjednik Vladimir Putin.

Teme sastanka više nisu bile vezane za ratna dešavanja koja su, bar trenutno, postala dio prošlosti s obzirom da sporazum o primirju i dalje poštuju obje strane. Armenski premijer Nikol Pashinyan i predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev ovoga su puta sa Vladimirom Putinom razgovarali o uspostavljanju ekonomskih veza i obnovi značajnijih saobraćajnica između ove dvije države što je svakako dio sporazuma o prekidu sukoba koji je potpisan u novembru 2020. godine. S obzirom na rezultate sastanka, čini se kako će i ovaj put, Azerbejdžan imati mnogo više razloga za zadovoljstvo.

Šta je dogovoreno?

Naime, na trilateralnom sastanku, dogovorena je izgradnja željezničke, cestovne i druge infrastrukture. Ovim dokumentom, Azerbejdžan će nakon više od trideset godina obnoviti putne komunikacije sa autonomnom regijom Nakhchivan, eksklavom koja je od matice odvojena teritorijama Armenije i samoproglašenog Nagorno-Karabaha.

"Nakon više od trideset godina, Azerbejdžan će obnoviti komunikaciju s Autonomnom Republikom Nakhchivan putem transportnih komunikacija preko teritorije Armenije", rekao je Aliyev nakon sastanka.

Tokom rata devedestih godina, ova regija je, paralelno sa sukobima u Nagorno-Karabahu, vodila ratove i sa Armenijom međutim bez većeg uspjeha, a slaba povezanost sa matičnim Azerbejdžanom dodatno je osiromašila ionako slabo razvijenu regiju.

Položaj autonomne regije u odnosu na Azerbejdžan (Foto:Facebook)
Položaj autonomne regije u odnosu na Azerbejdžan (Foto:Facebook)

Samim povezivanjem Azerbejdžana sa svojom eksklavom, otvorit će se i nove ekonomske mogućnosti u regiji, a za Azerbejdžan će se konačno ostvariti dugo očekivani planovi povezivanja sa Turskom preko ove regije. Nove putne komunikacije predstavljaju pozitivne pomake i za samu Tursku čiji su predstavnici već najavili kako bi novo povezivanje Turske i Azerbejdžana moglo ugroziti i iranske planove u regiji Kavkaza čiji bi geopolitički ali i ekonomski utjecaj znatno oslabio što se već na određeni način i dešava potpisivanjem sporazuma između Turske i Azerbejdžana kojem se osigurava direktan protok plina prema autonomnoj regiji bez učešća Irana.

Sa druge strane, novi sastanak s predsjednikom Aliyevom i Putinom, armenskom premijeru Nikolu Pashinyanu nije donio ništa značajno osim novog posipanja soli na ionako svježu ratnu ranu. Građani Armenije ni ovaj put nisu zadovoljni načinom na koji Pashinyan vrši pregovore i dogovara nove projekte za Armeniju. Javnost je i ovaj odlazak armenskog premijera u Rusiju protumačila kao još jedan čin izdaje. Pashinyan je, pored ekonomskih dijelova novog dogovora, tokom sastanka sa Putinom pokušao ispregovarati i dodatne članove ugovora koji se tiču razmjene zarobljenika za koje Pashinyan tvrdi da se nalaze na teritoriji Azerbejdžana međutim o tome na sastanku nije bilo riječi.

Ključni dio sporazuma iz novembra koji je potvrđen na sastanku u Moskvi
Ključni dio sporazuma iz novembra koji je potvrđen na sastanku u Moskvi

Moskovskim dogovorom, Armenija će također dobiti direktnu povezanost sa Rusijom, što će znatno olakšati komunikaciju dvije zemlje ali svakako da Rusija može biti mnogo više zadovoljna ovakvim razvojem situacije s obzirom da armenska privreda i dalje ovisi o uvozu ruskih proizvoda. Sa druge strane, armenski izvoz znatno je manji, a ekonomsko stanje u zemlji nakon rata u Nagorno-Karabahu dodatno je narušeno što pokazuje i ogroman pad BDP-a. Pored jače veze sa Armenijom, Ruska Federacija dobija i bolju povezanost sa Azerbejdžanom i Turskom sa kojima ima odličnu saradnju. Rusija je prema zvaničnim podacima, u 2020. godini zadržala svoj položaj jednog od tri najvažnija partnera Azerbejdžana uprkos smanjenom obimu saradnje.

Trilateralni sastanak na kraju je završio dogovorom koji bi mogao u potpunosti promijeniti odnose na području Kavkaza. Prvi sastanak radnih grupa tri zemlje dogovoren je za 30. januar gdje bi se trebalo konkretnije govoriti o izgradnji nove cestovne i željezničke infrastrukture te bi upravo na tom sastanku mogli vidjeti i prve planove izgradnje.

Nova cestovna infrastruktura trebala bi povezati Azerbejdžan i autonomnu regiju na jugu (Foto:Twitter)
Nova cestovna infrastruktura trebala bi povezati Azerbejdžan i autonomnu regiju na jugu (Foto:Twitter)

Mirovni sporazum u Nagorno-Karabahu osim toga što je donio mir na području Kavkaza, iznjedrio je nove ekonomske planove koji su na određeni način potvrđeni na sastanku u Moskvi. Iako su u samom fokusu sporazuma Armenija i Azerbejdžan, čini se kako će dogovor prije svega mnogo više donijeti Rusiji i Turskoj, velikim silama koje ostvaruju svoje političke i ekonomske interese na području Kavkaza.

Sa druge strane, dogovori pod direktnim utjecajem Rusije, značajno mogu doprinijeti izoliranju Gruzije koja je do sada imala određeni utjecaj naročito na protok roba i usluga prema Armeniji. Slabljenje gruzijskog utjecaja na području Kavkaza, svakako će pokušati iskoristiti Kremlj koji je u posljednjih nekoliko godina izgubio kontrolu nad tom bivšom sovjetskom republikom te će u narednom periodu sigurno iskoristiti trenutnu situaciju u regiji za nove političke ofanzive.