Svijet
0

Armenci traže da Turska prizna genocid

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Oko 10.000 Armenaca okupilo se u subotu u glavnom gradu Armenije Erevanu tražeći da Turska prizna genocid nad 1,5 miliona Armenaca tokom Prvoga svjetskog rata i Otomanskog carstva.

Miting je organizirala utjecajna politička stranka Armenska revolucionarna federacija, a na njega su u ogromnom broju došli mladi koji su nosili svijeće do spomen-obilježja u Erevanu, podignutog u znak sjećanja na žrtve.

Demonstranti, koji su se okupili uoči 96. godišnjice masakra, nosili su parole na kojima je pisalo "Armenija traži da Turska otvoreno prizna" (genocid), prenosi AFP.

Ruska novinska agencija Interfax je procijenila da se okupilo oko 10.000 učesnika protesta.

"Turska nam je ukrala našu historijsku zemlju, naše spomenike i našu budućnost", izjavio je Vagan Hovanessian, poslanik ove partije.

Svake godine se 24. aprila obilježavaju počinjeni progoni. Na taj dan 1915. godine više od 200 armenskih intelektualaca i istaknutih ličnosti uhapšeno je u Carigradu, današnjem Istanbulu, nakon čega je došlo do vala masakra i deportacija koje su trajale do 1917.

Turska odbacuje da je počinila genocid, ističući da je između 300.000 i 500.000 Armenaca i skoro isto toliko Turaka stradalo u građanskom ratu kada su Armenci ustali protiv otomanske vlasti.