Odgođeno zbog tužbe
15

Arkansas: U razmaku do tri dana planirano pogubljenje sedam zatvorenika

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Sud u američkoj državi Arkansas spriječio je pogubljenje sedam zatvorenika koje je trebalo biti izvršeno u narednim danima.

Stacey Johnson trebao je biti pogubljen danas, ali je sud urgirao u srijedu navečer i ovo je spriječeno zbog njegovih tvrdnji da bi novi DNK test mogao dokazati njegovu nevinost. Nekoliko trenutaka kasnije, okružni tužilac je zabranio korištenje letalne injekcije i time blokirao izvršenje svih sedam pogubljenja.

Same presude o pogubljenjima izazvale su veliku buru u Arkansasu, a grupe za ljudska prava su se žalile sudovima.

Johnson je osuđen za ubistvo Carol Heath koja je pretučean a potom joj je prerezan grkljan 1993. godine. Njeno dvoje djece je bilo u kući u trenutku ubistva. Njegov slučaj sada će biti prebačen na niži sud zbog izvođenja novih dokaza. Sutkinja Alice Gray blokirala je i pogubljenje ostalih šest zatvorenika. Podržala je tužbu kompanije za lijekove McKesson koja je dobavljač veuronij bromida. Kompanija je podnijela tužbu kazvaši kako su lijek prodali zatvoru prema dogovoru da će biti korišten u medicinske svrhe.

Zahvaljujući ovoj tužbi blokiran je sistem pogubljenja. Posljednje pogubljenje izvršeno je 2005. godine.

Svi zatvorenici su se veće nalazili u komorama za pogubljenje kada je stigla odluka suda. Već su imali zadnje obroke i ispovijedili su se svećeniku. Država tvrdi da će učiniti sve da se provedu presude i pogube ovi zatvorenici koje smatraju izuzetno opasnim.

Zatvorenici koji su trebali biti pogubljeni su Bruce Ward koji je osuđen za ubistvo tinejdžerke Rebecce Doss davljenjem, Don Davis koji je osuđen za egzekuciju Jane Daniel nakon što joj je opljačkao kuću, Ledell Lee je nasmrt pretukao Debru Reese sa pajserom koju joj je dao suprug za zaštitu, Jack Jones je osuđen za silovanje i ubistvo Mary Phillips i za skoro teške tjelesne povrede nanesen njenoj 11-godišnjoj kćerki, Marcel Willimas osuđen je za ubistvo Stacey Erickson i njenu otmicu, Kenneth William za ubistvo Cecil Boren nakon što je pobjegao iz zatvora u kojem je bio zbog ubistva Dominique Hurd, te Stacey Johnson koji je osuđen za ubistvo Carol Heath davljenjem.