Ubistvo iz 1993.
25

Arkansas pogubio prvog osuđenika na smrt nakon 12 godina

FENA
U američkoj državi Arkansas izvršena je smrtna kazna prva u posljednjih 12 godina uprkos žestokoj javnoj debati o upotrebi te vrste kazne, javlja Reuters.

Ledell Lee (51) proglašen je mrtvim u četvrtak u okružnom zatvoru. Odbio je bilo kakvu izjavu prije izvršenja kazne, saopćeno je.

Lee je osuđen zbog premlaćivanja na smrt Debre Reese željeznim ključem za automobilske gume još 1993. godine. Porodica žrtve je prisustvovala izvršenju smrtne kazne i rekli su da je ubica to zaslužio zbog zločina koji im je uništio živote.

Osuđenik je više od 20 godina čekao na kaznu, a njegovi advokati su podnijeli bezbroj molbi različitim sudovima kako bi spriječili da Lee bude usmrćen injekcijom. Osuđenik je tvrdio da je nevin i tražio DNK test koji bi, kako tvrde advokati, dokazao da je u pravu. On je bio jedan od osmerice osuđenika koji su u ovoj državi trebali biti usmrćeni u samo 11 dana, ali su sudovi zaustavili izvršenje u četiri slučaja.

Advokati osuđenih su tvrdili da država požuruje izvršenje okrutne kazne i krši pravo osuđenika da iscrpe sve pravne mogućnosti, ali je Vrhovni sud odbacio njihov zahtjev.

Jedna od supstanci koja se koristi u smrtonosnoj injekciji u Arkansasu izaziva, kako se tvrdi, snažan bol kod osuđenika na smrt. Ali, svjedoci kažu da nisu vidjeli nikakvu bolnu reakciju pri pogubljenju Leeja, prenosi Reuters.

"Nadam se da će ova kazna donijeti smiraj porodici žrtve", izjavio je državni tužilac Leslie Rutledge.