Fotofiniš prebrojavanja
85

Arizona i Pennsylvanija odlučuju izbore u SAD-u, suprotni trendovi Trumpa i Bidena

R. D.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Rezultati izbora u državama koje će odlučiti konačni ishod u utrci za predsjednika SAD-a još se isčekuju. Dok u Arizoni aktuelni predsjednik Donald Trump lagano sustiže Joea Bidena, trendovi u ostalim saveznim državama koje svjetska javnost čeka su drugačiji.

Posve je drugačija situacija u ostalim ključnim državama gdje još uvijek traje brojanje glasova koji su došli poštom. Trendovi su indikativni, ali kako piše Guardian, tačno ilustriraju zašto u jednoj državi Trumpove pristaše protestuju kako bi se brojanje i dalje održavalo, a u drugoj pokreću pravne akcije kako bi pokušali zaustaviti brojanje.

Bidenu je agencija AP još jučer rano dodijelila Arizonu, ali je glasovima iz okruga Maricopa njegova prednost pala na dostižnih 58 hiljada glasova.

U Pennsylvaniji su posve drugačiji trendovi. Trump je jučer imao prednosti i 650 hiljada glasova, ali je dolaskom rezultata iz najurbanijih područja Philadelphije i Pittsburgha prednost pala na 175 hiljada glasova, a za brojanje je ostalo još velikih 11 posto.

Isti je trend, a još manja razlika u Georgiji gdje je Biden došao Trumpu na samo 0,4 posto.

Prema AP-u Biden ima prednost 264:214, dok oprezniji CNN, bez neizvjesne Arizone, ima 253:214. Za pobjedu treba 270 elektora.

Arizona nosi 11 elektora, Georgija 16, Pennsylvanijia 20, Sjeverna Karolina 15, a Nevada 6.