"Prljavi rat"
12

Argentinski kapetani Anđeo smrti i Tigar osuđeni na doživotni zatvor zbog smrti 30.000 osoba

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Dva bivša kapetana argentinske mornarice Alfredo Asitz i Jorge Eduardo Costa osuđeni su na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti koje su počinili od 1976. do 1983. godine kao vojni komandanti

Osuđeni su za mučenje i ubijanje stotine političkih rivala. Oni su među 54 osobe koje se tereti za ratne zločine počinjene u Pomorskoj mehaničkoj školi (Esma). Asitz koji je poznat kao Anđeo smrti odbio je izviniti se porodicama žrtava.

"Organizacije za ljudska prava su grupe za osvetu i progon. Nikada neću tražiti oprost", kazao je tokom suđenja.

Asitz i Acosta, kojeg su zvali Tigar, osuđeni su i 2011. godine na istu kaznu za mučenje, ubistva i prisilne nestanke. Na doživotnu kaznu zatvora osuđeno je 29 osoba.

Više od 30.000 osoba ubijeno je u vojnoj zavjeri koju je vodio general Jorge Rafael Videla koji se domogao moći 1976. godine najavljujući da će riješiti zemlju opasnosti koju donosi komunizam. Tokom sedmogodišnjeg terora, ljevičarski aktivisti i obični građani su ilegalno zarobljavani i ubijani.

Oni su odvođeni u tajne centre za mučenja i likvidacije koji su napravljeni tokom "Prljavog rata". Esma je bila najveći argentinski centar za mučenje koji je 2004. godine pretvoren u muzej ljudskih prava.

Tokom sukoba, najmanje 5.000 osoba je zarobljeno u ovom centru, a 90 posto ih više nikada nije viđeno. Neki su ubijeni hicima, dok su drugi drogirani, a potom bacani iz aviona u Atlantski okean.

Suđenje za ove zločine počelo je 2012. godine.