Robert Gates
0

"Arapske zemlje su spremne da utječu na Kinu"

FENA
Robert Gates (Foto: Reuters)
Robert Gates (Foto: Reuters)
Američki ministar odbrane Robert Gates izjavio je u četvrtak da su vodeće zemlje Perzijskog zaljeva izrazile spremnost utjecati na Kinu da podrži sankcije protiv Irana zbog navodnog nuklearnog programa Teherana.

Gates je nakon posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima i sastanka s princom šeikom Muhamedom bin Zajed al-Nahajanom kazao da postoji "volja" vlasti te arapske zemlje da se umanji nepovjerenje Pekinga prema predloženim sankcijama Iranu.

Šef Pentagona napomenuo je da je Rusija već blizu odluke da podrži dodatne sankcije Iranu i da je Kina ostala jedina zemlja na koju je potrebno utjecati, prenosi agencija Reuters.

Gates se u srijedu, tokom turneje po zemljama Perzijskog zaljeva, sastao sa saudijskim kraljem Abdullahom u Rijadu.

Predsjednik Irana Mahmoud Ahmadinejad osudio je američku prisutnost u regiji, rekavši da Washington želi uspostaviti kontrolu nad energetskim resursima u regiji pod plaštom borbe protiv terorizma.

Tenzije između Irana i Zapada porasle su nakon što su SAD i Francuska izrazile spremnost da glasaju za novu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom bi bio uveden oštriji, četvrti krug sankcija Iranu, jer je ta zemlja odbila okonča nuklearni program i pošalje svoj uran na obogaćivanje u inostranstvo.