UN
0

Arapske zemlje se sastale s palestinskim predstavnikom

FENA
Predstavnici arapskih zemalja sastali su se u ponedjeljak u Ujedinjenim nacijama u New Yorku s palestinskim predstavnikom da odrede datum za glasanje u Vijeću sigurnosti o nacrtu rezolucije koja će osuditi izraelsku kolonizaciju.

Palestinci se nadaju da će rezolucija biti izglasana kako bi porastao pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua povodom kolonizacije.

Veliko je pitanje, međutim, da li će Sjedinjene Američke Države staviti veto na tu rezoluciju. Washington je tradicionalno koristio svoje pravo na veto za rezolucije koje kritiziraju Izrael.

"Američki veto bi bio korak unazad za cijeli svijet", istakao je jedan diplomat.

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas je odbio da sudjeluje u mirovnim pregovorima pod okriljem SAD-a otkako je Izrael odmrznuo kolonizaciju na okupiranim teritorijima krajem septembra.

Uprkos međunarodnim pritiscima, Izreal je odbio da obnovi zamrzavanje i insistira na činjenici da bi Palestinci trebalo da se vrate direktnim pregovoirma bez preduvjeta.

Rezolucija bi osudila izraelsku kolonizaciju i potvrdila zahtjev UN-a da se obustave svi građevinski radovi na okupiranim teritorijima.

Vijeće sigurnosti treba u srijedu održati sjednicu o Bliskom istoku i izraelsko-palestinskom sukobu.