Svijet
0

Abbas ne želi odustati od rezolucije o kolonizaciji

FENA
Mahmoud Abbas (Foto: Reuters)
Mahmoud Abbas (Foto: Reuters)
Palestinski vođa Mahmoud Abbas, u razgovoru s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, odbacio je u petak američke apele da odustane od rezolucije o kolonizaciji u Vijeću sigurnosti UN-a, izjavio je njegov glasnogovornik.

"Predsjednik Abbas je razgovarao s američkom državnom tajnicom Clinton o aktivnostima u vezi s rezolucijom o kolononizaciji u Vijeću sigurnosti", dan nakon što je isti apel Abbasu uputio američki predsjednik Barack Obama, navodi se u saopćenju glasnogovornika palestinskog predsjednika Nabila Abou Roudeine.

"Palestinski i arapski stavovi o nacrtu rezolucije u kojoj se osuđuje izraelska kolonizacija palestinskih teritorija nepromijenjeni su", dodao je Abou Roudeina, prenosi AFP.

Clinton je ocijenila u četvrtak da "Vijeće sigurnosti i rezolucije" koje su mu predočene nisu bile "dobra podrška napredovanju prema cilju" da se pokrenu izraelsko-palestinski pregovori i tako ostavila mogućnost za pretpostavku da će SAD staviti veto.

O nacrtu rezolucije koji su u januaru predali Vijeću sugurnosti na inicijativu arapske grupe Liban, Brazil i Južna Afrika, trebalo bi se glasati u petak navečer.

Obama je predložio da se doda jedan paragraf u deklaraciji Vijeća sigurnosti koji bi SAD podržao, a u kojem bi se Izrael pozvao na novi moratorij na koloniziranje u zamjenu za povlačenje nacrta arapske rezolucije, izjavio je u petak za agenciju AFP palestinski zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.