Kairo
0

Arapske zemlje krše ljudska prava

SRNA
Stanje ljudskih prava pogoršano je u arapskim zemljama tokom 2009. godine, a u nekoliko država dešavalo se mučenje, obajvio je danas Institut za studije ljudskih prava iz Kaira.

U izvještaju ove nezavisne institucije razmotreno je stanje u 12 zemalja i zaključeno da se u većini sprovodi represija nad aktivistima i medijima, kao i da postoji diskriminacija prema vjerskim manjinama.

Stanje ljudskih prava u Alžiru, Bahreinu, Egiptu, Iraku, Libanu, Maroku, Palestini, Saudijskoj Arabiji, Sudanu, Siriji, Tunisu i Jemenu "pogoršano je u odnosu na 2008. godinu", navodi se u izvještaju.

"Arapske vlade i dalje primjenjuju veliki broj represivnih zakona koji umanjuju osnovne slobode", navode autori izvještaja.

Oni zaključuju da je "mirna rotacija vlasti kroz političke predstavnike i čiste i kompetitivne izbore i dalje san u većini zemalja obuhvaćenih izvještajem". 

Egipat i Sirija izdvojeni su kao zemlje koje najviše krše ljudska prava, Kairo zbog prakse mučenja, a Damask zbog represije nad borcima za ljudska prava.

U dokumentu se navodi da je mučenje osoba osumnjičenih za terorizam "rutina"  u Bahreinu, često u Tunisu, te da postoji i u Saudijskoj Arabiji.