BiH u kategoriji "djelimično slobodnih" zemalja

F
FENA
12.1.2010. u 19:41
0
0
BiH u kategoriji "djelimično slobodnih" zemalja
0
BiH u kategoriji "djelimično slobodnih" zemalja Foto: Sarajevo-x.com
Freedom House, nevladina organizacija za promicanje sloboda sa sjedištem u Washingtonu, u utorak je objavila godišnje izvješće o stanju sloboda u svijetu u kojem je ocjena stanja političkih prava u Hrvatskoj promijenjena sa 2 na 1, što je najviša ocjena u toj kategoriji. BiH je u kategoriji "djelimično slobodnih" s ocjenama 4 za politička prava i 3 za građanske slobode.
"Ocjena političkih prava u Hrvatskoj poboljšana je sa 2 na 1, zahvaljujući poboljšanjima u tretmanu manjinskih zajednica Srba i Roma", navodi se izvješću Freedom Housea "Sloboda u svijetu 2010."

Hrvatska je izvješću svrstana u kategoriju slobodnih zemalja, s ocjenom 1 u kategoriji političkih prava i ocjenom 2 u kategoriji građanskih sloboda.

Hrvatska, primjerice, ima iste ocjene kao Italija i Grčka, a bolje od nekih drugih članica EU-a, poput Bugarske (2/2) i Rumunjske (2/2).

Od 29 zemalja regije Srednje i istočne Europe/bivšeg Sovjetskog Saveza, Hrvatska je među 14 slobodnih zemalja (48 posto), 7 ih je "djelomice slobodno" (24 posto), a 8 "neslobodno" (28 posto).

Osim Hrvatske, još četiri zemlje jugoistoka Europe, zabilježile su napredak u protekloj godini, navodi se u izvješću.

"Najuočljiviji napredak zabilježen je na Kosovu, koje je prešlo iz kategorije 'neslobodnih' u 'djelomice slobodne', nakon korektne provedbe izbora i pojačanja zaštite manjina. Ostale zemlje koje su zabilježile poboljšanja su Hrvatska, Srbija, Makedonija i Crna Gora, koja je prešla među 'slobodne' zemlje", ističe Freedom House.

Od zemalja uže regije, BiH je u kategoriji "djelimično slobodnih" s ocjenama 4 za politička prava i 3 za građanske slobode; Kosovo je prvi put uvršteno među "djelomice slobodne" s ocjenama 5 i 4, uz napredak u obje kategorije. Albanija i Makedonija su među "djelomice slobodnima" s ocjenama 3 u obje kategorije. Crna Gora je prvi put među "slobodnim" zemljama s ocjenama 3 i 2, te napretkom u građanskim slobodama, a Srbija je također među "slobodnima" s ocjenama 2 u obje kategorije, uz napredak u političkim pravima. Slovenija ima najviše ocjene 1/1 u obje kategorije.

U općem dijelu izvješća se konstatira kako je globalno opadanje sloboda nadmašilo poboljšanja u 2009. godini, četvrtu godinu zaredom, što predstavlja najdulje kontinuirano razdoblje opadanja globalnih sloboda u gotovo 40-godišnjoj povijesti izvješća.

U godini koju je obilježila pojačana represija protiv branitelja ljudskih prava i građanskih aktivista, opadanje sloboda zabilježeno je u 40 zemalja u Africi, Latinskoj Americi, Bliskom istoku i bivšem Sovjetskom Savezu, što predstavlja 20 posto zemalja svijeta.

Autoritarne države, uključujući Iran, Rusiju, Venezuelu i Vijetnam postale su represivnije. Opadanje sloboda također se dogodilo u zemljama koje su prijašnjih godina bilježile pozitivne trendove, uključujući Bahrein, Jordan, Keniju i Kirgistan, ističe, među ostalim, Freedom House.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: