Osudili napade
58

Arapska liga traži da se jemenska pobunjenička grupa Huti proglasi terorističkom

V. K.
Huti preuzeli odgovornost za napadu u Abu Dhabiju (Foto: EPA-EFE)
Huti preuzeli odgovornost za napadu u Abu Dhabiju (Foto: EPA-EFE)
Države članice Arapske lige održale su danas u Kairu sastanak povodom nedavnih napada dronovima u Abu Dhabiju te su zatražili da se jemenska pobunjenička skupina Huti proglasi terorističkom.
U napadu dronovima u Abu Dhabiju koji se dogodio prošle sedmice ,poginule su tri osobe dok je ranjeno šest, a predstavnici Huti skupine preuzeli su odgovornost za napad.

Na današnjem zasjedanju Arapske lige, zvaničnici su na zahjev Ujedinjenih Arapskih Emirata usvojili rezoluciju kojom osuđuju napade ove skupine na Abu Dhabi. Također, navedeno je kako napad predstavlja fragrantno kršenje međunarodnog prava.

"Napad pobunjenika predstavlja stvarnu prijetnju civilnom društvu, snabdijevanju energijom i globalnoj ekonomskoj i sigurnosnoj stabilnosti", stoji u rezoluciji.

Osim Arapske lige, napade Hutija u petak je jednoglasno osudilo i Vijeće sigurnosti UN-a, a ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata pri ovom tijelu napad je ocijenio ka teroristički.

Inače, administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa proglasila je pobunjenike terorističkim pokretom, ali je ovu odluku izmijenila administracija aktuelnog predsjednika Bidena.

Ipak, nakon napada u Abu Dhabiju, koji je ujedno bio i prvi napad izveden na teritoriji Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bijela kuća je saopćila kako Joe Biden razmatra odluku o ponovnom vraćanju Huti pobunjenika na listu terorističkih skupina.