Šestero povrijeđeno
56

U napadu dronovima u Abu Dhabiju poginule tri osobe, pobunjenici iz Jemena preuzeli odgovornost

V. K.
Najmanje tri osobe su poginule dok je šestero povrijeđeno nakon što su tri cisterne pune goriva eksplodirale u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dhabiju.

Prema informacijama lokalnih medijskih agencija, u napadu su poginula dva Indijca i jedan Pakistanac dok je šest osoba povrijeđeno.

Veoma brzo nakon eksplozije, jemenski Hutu pobunjenici preuzeli su odgovornost za napad te su najavili kako će se zvaničnici ovog pokreta uskoro oglasiti povodom "specijalne vojne operacije dronovima koja je izvedene u srcu Ujedinjenih Arapskih Emirata".

"Smrtonosni napadi izuzetno su rijetki u Emiratima koji su se dugo smatrali 'oazom stabilnosti' u veoma turbulentnoj regiji. Posljednjih godinja, Hutu pobunjenici su pokrenuli nekoliko napada ne zemlju, ali zvaničnici Emirata su negirali ove navode", piše CNN.

Ujedinjeni Arapski Emirati dio su vojne koalicije koju predvodi Saudijska Arabija protiv Hutu pobunjenika u Jemenu. Prošle sedmice, zvaničnici Saudijske Arabije saopćili su kako su otkrili da je više dronova s eksplozivom lansirano s aerodroma u jemenskom gradu Sani koji se nalazi pod kontrolom Hutu pobunjenika.

Napadi Hutu pobunjenika naročito su se intenzivirali nakon što je koalicija unutar koje se nalaze i Ujedinjeni Arapski Emirati protjerali Hutu pobunjenike iz jugoistočne provincije Shabwah i nakon što su ostvarili određene vojne pomake prema sjeveru zemlje koji se nalazi pod kontrolom Hutu pobunjenika.