Sa današnjeg sastanka
2

Arapska liga o Siriji: Poziv na međunarodnu pomoć izbjeglicama

Anadolija
Šefovi diplomatija zemalja članica Arapske lige poručili su sa dašanjeg sastanka u Kairu da je potrebno iznaći politička rješenja za okončanje sirijske krize.

Na zahtjev libanske vlade, u Kairu je danas održana vanredna sjednica ministara vanjskih poslova Arapske lige o sirijskoj krizi i njenim negativnim uticajima na regiju, kao i o situaciji u kojoj se nalaze sirijske izbjeglice.

Kuvajtski ministar vanjskih poslova Sabah es-Halid es-Sabah je istakao da ta zemlja radi na akcijama pomoći sirijskim izbjeglicama i pozvao cijelu međunarodnu zajednicu da uzme učešće na međunarodnoj konferenciji o sirijskim izbjeglicama koja će krajem mjeseca biti održana u Kuvajtu. On je istakao da se projekat pomoći sirijskim izbjeglicama mora podići na međunarodni nivo, a da ne smije ostati projekat samo nekih zemalja kao što je bio slučaj u proteklom periodu.

Ističući da sirijska kriza ne jenjava i da zbog toga prijeti pojava novog vala izbjeglica u regiji, ministar vanjskih poslova Jordana Nasir Cevde je zatražio od arapskih zemalja da pomognu Jordanu koji se već guši u problemu zbrinjavanja stotina hiljada izbjeglih Sirijaca.

"U Jordanu se trenutno nalazi više od 300.000 sirijskih izbjeglica i Jordan nije u mogućnosti da im svima obezbijedi normalne uvjete za život“, rekao je Cevde.

Ministar vanjskih poslova Bahreina Halid Bin Ahmed Al Halife je kazao  da sirijski pobunjenici trebaju osnovati prelaznu vladu i da bi zemlje u regiji trebale tu vladu priznati kao pregovarača i na taj način doći do političkog rješenja sirijske krize. On je naglasio da je vlada Bahreina odlučila da u Turskoj izgradi bolnicu za sirijske izbjeglice smještene u kolektivnim centrima.