Amr Musa
0

Arapi pozdravljaju Obamin "uravnotežen" govor

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šef Arapske lige Amr Musa izjavio je danas da je govor američkog predsjednika Baraka Obama u kome se obratio muslimanima bio "uravnotežen" i da otvara put dobrim odnosima.

"Osjećam da je govor bio uravnotežen i da nudi novu viziju približavanja u odnosima sa islamskim državama", rekao je Musa novinarima.

Obama je u govoru na Univerzitetu u Kairu ponovio da podržava osnivanje suverene palestinske države i pozvao na obustavu gradnje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Musa je ocijenio da je govor pokazao da će se SAD odnositi uravnoteženo prema regionalnim pitanjima, posebno prema pitanju palestinskih prava koja, kako je rekao, moraju biti poštovana.

Musa je dodao da je Obama govorio o "stvarnom stanju na terenu" kada je pomenuo Hamas i Palestinsku upravu kao dijelove palestinske nacije.

Obama je u govoru obećao da SAD neće okrenuti leđa "legitimnim" palestinskim aspiracijama ka državnosti, uz ocjenu da su dvije države "jedino rješenje". Američki lider naglasio je da nasilje među Palestincima mora da se okonča.

Stanovnici arapskih zemalja pozdravili su Obamin govor u Kairu, njegovo citiranje Kurana i pozdrav koji je uputio na arapskom jeziku.
Oni su zadovoljni zbog poruka koje je uputio američki predsjednik, ali mnogi smatraju da je govor bio suviše uopšten.

"To su sve samo riječi. Američku politiku ne može promijeniti samo jedan čovjek", izjavio je Mohamed, Egipćanin koji živi u Dubaiju.

Muhaimar Abu Sada, profesor političke nauke na Univerzitetu u Gazi,  ocijenio je da je Obamin govor istorijski sa više aspekata, posebno zbog naglašavanja potrebe za osnivanjem palestinske države i citiranja stihova iz Kurana.