Svijet
510

Arapi i Jevreji koji odbijaju da budu neprijatelji: Ljubav je jača od rata

Klix.ba
Uprkos ubijanjima na Bliskom istoku, brojni parovi različitih vjeroispovijesti se vole i odlučni su da dokažu kako je ljubav jača od rata.

Jedan od ovih parova čine novinarka Sulome Anderson, koja je dijelom Libanka, i njen momak Jevrej. Sulome je njihove fotografije postavila na Facebook i Twitter u okviru eksplozivne kampanje društvenih medija u kojoj želi poslati poruku "Jevreji i Arapi odbijaju da budu neprijatelji".

"Kad smo se počeli zabavljati mnogo smo raspravljali o politici, međutim polako ali sigurno smo se okrenuli konsenzusu", kazala je Libanka za ABC News. "I sad se ponekad raspravljamo, ali smo sve bliži razumijevanju perspektive onog drugog. Na kraju krajeva mi smo ljudi i volimo se, a to je najvažnije".

Sulome je kćerka Terryja Andersona, Amerikanca koji je na Bliskom istoku radio kao izvještač Associated Pressa i skoro sedam godina proveo u zarobljeništvu islamističke paravojne organizacije Hezbolah. Sulome, koja živi na relaciji New York - Bejrut, sada piše knjigu o očevom životu i životu svoje porodice.

Nada se da će kampanja #JewsAndArabsRefuseToBeEnemies pomoći ljudima da shvate da u ratu ginu ljudi. Ovu kampanju prije dvije sedmice pokrenuli su Abraham Gutman i Dania Darwish, studenti Hunter Collegea iz New Yorka.

Gutman, iz Tel Aviva, kaže da se sa Darwish, Sirijkom, ne slaže o svemu kad je u pitanju politika na Bliskom istoku, ali da su veoma dobri prijatelji.

"Naše rasprave nikad nisu bile nepristojne ili s mržnjom", kaže 23-godišnjak. "Ipak, kad je riječ o Izraelu i Gazi, na internetu se koristi sve grublji i grublji jezik i sve više nasilnih riječi. Željeli smo proizvesti glas koji će to nadjačati. Možemo se ne slagati, ali moramo biti u stanju da smanjimo mržnju".