Aprilski sastanak G-20 u Londonu

F
FENA
26.11.2008. u 16:46
0
0
Aprilski sastanak G-20 u Londonu
0
Aprilski sastanak G-20 u Londonu Foto: Reuters
Britanski premijer Gordon Brown saopćio je u srijedu da će London biti domaćin aprilskog sastanka Grupe 20 (G-20) industrijski najrazvijenih zemalja svijeta posvećenog finansijskoj krizi.
Brown je kazao poslanicima da je novoizabrani američki predsjednik Barack Obama izjavio da će prisustvovati razgovorima, što će istovremeno biti i prva posjeta novoga američkog čelnika Evropi, javio je AP.

Na sastanku će se 2. aprila vjerovatno okupiti predstavnici 21 zemlje i četiriju međunarodnih organizacija koje su se sastale na hitnom sastanku u Washingtonu od 14 do 15. novembra.

Čelnici su objavili da im je potreban novi samit početkom iduće godine koji bi provjerili napredak u obećanoj bližoj saradnji, pooštrio nadzor banaka i dao veću ulogu zemljama u brzom usponu.

"Bavit će se velikim pitanjima i akcijama koje su nužne. Razgovarao sam s novom američkom administracijom a novoizbarani predsjednik Obama očekuje da će tada doputovati u Britaniju", izjavio je Brown.

Londonski razgovori dolaze uoči samita kojim se obilježava 60. godišnjica NATO-a 3. i 4. saprila, i koji će se zajednički održati u susjednim gradovima Strasbourgu u Francuskoj i Kiehlu u Njemačkoj.

Očekuje se da čelnici država članica ovog bloka prisustvuju samitu, uključujući Browna i Obamu. Brownov ured u Downing Streetu saopćio je da vođe planiraju direktno otputovati s finansijskih razgovora u Londonu na samit NATO-a.

U grupi 20 su Argentina, Australija, Brazil, Britanija, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska i Sjedinjebne Držasve. Blok 27 članica Evropske unije također je član grupe.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: