Zahtjev kineske vlade
60

Apple uklonio aplikaciju za učenje Kurana u Kini zbog "ilegalnih vjerskih tekstova"

M. G.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Apple je uklonio jednu od najpopularnijih svjetskih aplikacija za učenje Kurana u Kini, na zahtjev zvaničnika ove zemlje.

Quran Majeed je dostupan širom svijeta na App Storeu i ima skoro 150.000 recenzija. Svakodnevno ga koriste ga milioni muslimana.

Kako prenosi BBC aplikacija je uklonjena zbog "ilegalnih vjerskih tekstova".

Kineska vlada nije odgovorila na zahtjev BBC-ja za komentar. Brisanje aplikacije prvo je primijetila Apple Censorship - web stranica koja globalno prati aplikacije na Appleovoj App Store.

U saopćenju proizvođača PDMS-a, kompanija je rekla: "Prema Appleu, naša aplikacija Quran Majeed uklonjena je iz China App Store -a jer uključuje sadržaj koji je nezakonit."

"Pokušavamo stupiti u kontakt s Kineskom administracijom za cyberspace i relevantnim kineskim vlastima kako bismo riješili ovo pitanje", dodali su.

Iz kompanije Apple su rekli da se moraju pridržavati lokalnih zakona.

"Od nas se traži da se pridržavamo lokalnih zakona, a ponekad postoje složena pitanja oko kojih se možda ne slažemo s vladama", kažu iz Apple-a.

Međutim, nije jasno koja je pravila aplikacija prekršila u Kini. Kur'an Majeed kaže da mu "vjeruje više od 35 miliona muslimana širom svijeta".

Benjamin Ismail, direktor projekta Apple Censorship, rekao je: "Trenutno se Apple pretvara u biro za cenzuru u Pekingu.

"Moraju učiniti pravu stvar, a zatim se suočiti s bilo kakvom reakcijom kineske vlade."

Kineska komunistička partija službeno priznaje islam kao religiju u zemlji.

Međutim, Kina je optužena za kršenje ljudskih prava, pa čak i genocid, nad većinski muslimanskom ujgurskom etničkom grupom u Xinjiangu.