Prirodna katastrofa
54

Apokaliptični prizori iz Italije: Poplave i klizišta uništavale sve pred sobom, tragaju za nestalima

B. R.
Poplave i klizišta na otoku Ischia (Foto: Twitter)
Poplave i klizišta na otoku Ischia (Foto: Twitter)
Italijanski otok Ischia je protekle noći poplavio usljed intenzivne kiše, a poplave su uzrokovale klizišta. Traga se za 13 nestalih osoba, a pričinjena je velika materijalna šteta. Prizori iz ovog dijela Italije su apokaliptični.

Ministar unutrašnjih poslova Matteo Piantedosi je istakao da još nije potvrđen niti jedan smrtni slučaj te da postoje poteškoće u potrazi za nestalima. Prema njegovim riječima, u stalnom je kontaktu sa premijerkom Giorgiom Meloni i ostalim ministrima. Istakao je da je situacija vrlo ozbiljna i brzo se mijenja.

Kako piše italijanski list Corriere della Sera, spasioci su uspjeli doći po područja koje je najteže pogođene klizištima usljed kojih je zatrpano nekoliko kuća. Upravo na ovom području traga se za nestalima. Hitne službe spasile su iz hotela grupu ljudi. Pretpostavlja se da je 30 porodica izolovano.
Ulice su zatrpane blatom, uništenim vozilima, drvećem i krhotinama. Spašavani su i oni koji su se zatekli u automobilima u trenutku poplave, odnosno klizišta. Nadležni su od stanovnika otoka Ischia zatražili da što je više moguće izbjegavaju putovanja iz sigurnosnih razloga, piše Corriere della Sera.