Generalni sekretar
0

"Aplikacija BiH za NATO prihvaćena sa zadovoljstvom"

SRNA
Komšić predaje aplikaciju generalnom sekretaru NATO-a
Komšić predaje aplikaciju generalnom sekretaru NATO-a
Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmunsen izjavio je danas u Briselu da sa zadovoljstvom prihvata aplikaciju BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO-u /MAP/, koju mu je uručio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Govoreći o obavezama koje stoje pred BiH, generalni sekretar NATO-a pomenuo je efikasnost vojnih snaga, ali i potrebu da se prevaziđu unutrašnje razlike o budućnosti zemlje, javio je dopisnik Srne iz Brisela.

"Ustavne reforme ključne su za BiH. One će omogućiti da demokratske institucije  u BiH funkcionišu i da mogu da iznesu suštinske reforme", poručio  je Rasmunsen. 

Rasmunsen je zahvalio za učešće  BiH u mirovnoj misiji u Avganistanu, navodeći da je doprinos BiH vrlo  cijenjen u sjedištu Alijanse i da podiže vrijednost zemlji koja nije samo primalac pomoći, nego je pruža i drugima u zajedničkom naporu NATO-a i Partnerstva za mir.

Komšić je naglasio da je optimista  u pogledu prevazilaženja unutrašnjih razlika u BiH i priključenja BiH evroatlantskim integracijama.	

"Ovo je prvi korak naše strategije za ulazak u evroatlantske integracije", istakao  je Komšić. 			

Predaji aplikacije prisustvovali su ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Miladin Milojčić, ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj i ambasador BiH pri NATO-u Nikola Radovanović.			
Predajom ove aplikacije  BiH je, od zemlje koja je samo primala pomoć NATO saveza, ušla  u krug zemalja koje će na kraju reformi koje zahtijeva NATO u  svojim akcionim  planovima postati njegova ravnopravna članica.

Akcioni plan za članstvo  skup je uslova koje Alijansa postavlja zemljama aspirantima, a koji su podijeljeni na odbrambeni i politički dio. 

Politički i ekonomski zahtjevi prema aspirantima podsjećaju na zahtjeve EU prema zemljama kandidatima za ulazak u Uniju, ali su manje strogi. 

Akcioni plan sastoji od nekoliko ciklusa koje vlade zemalja aspiranata, prema svojoj procjeni sposobnosti napredovanja, predaju sjedištu NATO-a u Briselu.
Vezani članci