{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Aplikacija BiH za NATO prihvaćena sa zadovoljstvom"

S
2.10.2009. u 17:15
0
5
"Aplikacija BiH za NATO prihvaćena sa zadovoljstvom"
0
"Aplikacija BiH za NATO prihvaćena sa zadovoljstvom"
Komšić predaje aplikaciju generalnom sekretaru NATO-a
Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmunsen izjavio je danas u Briselu da sa zadovoljstvom prihvata aplikaciju BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO-u /MAP/, koju mu je uručio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.
Govoreći o obavezama koje stoje pred BiH, generalni sekretar NATO-a pomenuo je efikasnost vojnih snaga, ali i potrebu da se prevaziđu unutrašnje razlike o budućnosti zemlje, javio je dopisnik Srne iz Brisela.

"Ustavne reforme ključne su za BiH. One će omogućiti da demokratske institucije u BiH funkcionišu i da mogu da iznesu suštinske reforme", poručio je Rasmunsen.

Rasmunsen je zahvalio za učešće BiH u mirovnoj misiji u Avganistanu, navodeći da je doprinos BiH vrlo cijenjen u sjedištu Alijanse i da podiže vrijednost zemlji koja nije samo primalac pomoći, nego je pruža i drugima u zajedničkom naporu NATO-a i Partnerstva za mir.

Komšić je naglasio da je optimista u pogledu prevazilaženja unutrašnjih razlika u BiH i priključenja BiH evroatlantskim integracijama.

"Ovo je prvi korak naše strategije za ulazak u evroatlantske integracije", istakao je Komšić.

Predaji aplikacije prisustvovali su ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Miladin Milojčić, ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj i ambasador BiH pri NATO-u Nikola Radovanović.

Predajom ove aplikacije BiH je, od zemlje koja je samo primala pomoć NATO saveza, ušla u krug zemalja koje će na kraju reformi koje zahtijeva NATO u svojim akcionim planovima postati njegova ravnopravna članica.

Akcioni plan za članstvo skup je uslova koje Alijansa postavlja zemljama aspirantima, a koji su podijeljeni na odbrambeni i politički dio.

Politički i ekonomski zahtjevi prema aspirantima podsjećaju na zahtjeve EU prema zemljama kandidatima za ulazak u Uniju, ali su manje strogi.

Akcioni plan sastoji od nekoliko ciklusa koje vlade zemalja aspiranata, prema svojoj procjeni sposobnosti napredovanja, predaju sjedištu NATO-a u Briselu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: