Svijet
0

Apel Washingtonu da zadrži Sjevernu Koreju na crnoj listi

FENA
Specijalni komitet japanskog parlamenta usvojio je danas rezoluciju kojom apeluje na Washington da zadrži Sjevernu Koreju na crnoj listi SAD-a.

U rezoluciji je sjevernokorejska otmica najmanje 13 Japanaca sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka nazvana "terorizmom", na osnovu čega je od vlade u Tokiju zatraženo da poduzme diplomatske napore za dobijanje razumijevanja Washingtona za ovaj problem.

"Skidanje Sjeverne Koreje (s crne liste) prije nego što svi oteti budu vraćeni razočaralo bi mnoge Japance, a moglo bi i da ozbiljno ugrozi japansko-američko savezništvo", ističe se u rezoluciji Specijalnog komiteta donjeg doma parlamenta.

"SAD treba da zadrže svoju politiku i ne skinu Sjevernu Koreju sa spiska država koje podržavaju terorizam", navedeno je također u ovom dokumentu.

Skidanje Sjeverne Koreje s američke crne liste postalo je aktuelno poslije pristanka Pyongyanga da odustane od nuklearnih planova, podsjećaju novinske agencije.

Sjeverna Koreja je dozvolila da se pet otetih Japanaca vrati kući 2002. godine, navodeći da su preostali kidnapirani, u međuvremenu, umrli.

Japan, međutim, vjeruje da se neki od otetih još nalaze u Sjevernoj Koreji, zbog čega, dok se taj problem ne riješi, odbija da šalje ekonomsku pomoć toj komunističkoj zemlji i otpočne s njom razgovore o normalizaciji odnosa.

SAD su Sjevernu Koreju stavile na svoju terorističku listu nakon što su sjevernokorejski agenti 1987. godine podmetnuli bombu u južnokorejski avion.

Danas je i ministar vanjskih poslova Japana Masahiko Kimura zatražio od Washingtona da ima razumijevanja za zabrinutost Tokija zbog nerješavanja problema otetih Japanaca u Sjevernoj Koreji.

Kimura je izrazio bojazan da bi skidanje Sjeverne Koreje sa crne liste moglo bitno otežati rješavanje problema kidnapiranih državljana Japana.