Napali stranice ukrajinskih vlasti
7

Anonymousi u operaciji osvete Demonoida

SRNA
Hakerska organizacija Anonymous napala je nekoliko internet stranica ukrajinskih vlasti jer su nešto ranije ugasile jednu od najčuvenijih stranica sa piratskim sadržajima od filmova do digitalnih izdanja knjiga Demonoid.

List Kiev Post potvrdio je da su internet stranice ukrajinskog Udruženja za bprbu protiv piraterije, Agencije za zaštitu prava i povezanih prava te nacionalne televizije i Vijeća ukrajinskih radio emitera bile jedno vrijeme nedostupne.

Ukrajinski internet provajder Kolo-kol ugasio je stranicu Demonoid nakon što su ga kontaktirale vlasti.

SAD su prethodno navodile da je Demonoid jedna od najposjećenijih internet stranica sa piratskim sadržajima. Međutim, brojni posjetioci te stranice sada su izrazili zabrinutost da bi njihove aktivnosti mogle biti dostupne vlastima.

Internet stranica nedostupna je od prošle sedmice, ali je vijest o umiješanosti vlasti pojavila se početkom sedmice u članku objavljenom u ukrajinskom dnevniku Komersant.

List navodi da su istražioci posjetili kancelarije Kolo-kola, kopirali podatke sa servera i zapečatile neke dijelove opreme.

Kolo-kol je potvrdio da su primili "nekoliko zahtjeva" vlasti ali ističe da je "odluka o prekidu ugovora sa Demonoidom donijeta bez učešća Ministarstva".

List je naveo i da su pripadnici ukrajinskog Odjeljenja za ekonomske prekršaje djelovali nakon što ih je kontaktirao Interpol.

Interpol je britanskom BBC-u saopštio da su prenijeli zahtjev meksičkih vlasti koje su sprovodile svoju krivičnu istragu.

Demonoid je jedan od prvih na svijetu takozvanih torent trakera.

Stranica je osnovana 2003. godine.