Svijet
0

Anonimno pismo predsjedniku izazvalo buru reakcija u Kini: Druže Xi Jinping...

Klix.ba
Xi Jinping
Xi Jinping
Anonimni online poziv kineskom predsjedniku Xi Jinpingu da podnese ostavku izazvao je buru u Kini koja je rezultirala potjerom sigurnosnih službi za autorom teksta.

Pismo predsjedniku Kine koje se našlo u centru javnog interesovanja zbog pretjerane reakcije vlade ubrzo nakon objavljivanja prenio je jedan od kineskih portala.

Uprkos tome što mnogi smatraju da je to samo bila šala, ali i znak bunta protiv represije vladajuće Komunističke partije, agenti državne sigurnosti priveli su više desetina ljudi za koje su smatrali da su povezani sa distribucijom pisma.

Osim toga, sa kineskog interneta obrisali su sve pretrage koje su povezane sa pismom, a hapsili su i ispitivali porodice protjeranih novinara koji su komentarisali pismo. Čak su išli dotle da su pokušali neke od tih komentara povući iz njemačkih novina.

U pismu se poziva Xi da podnese ostavku uz navedene kritike. Pismo potpisuju "lojalni članovi Komunističke partije".

„Druže Xi Jinping, osjećamo da nemate sposobnosti da vodite partiju i naciju u budućnost. Vjerujemo da niste više pogodni za poziciju generalnog sekretara. Zbog partije, zbog dugotrajnog mira i stabilnosti zemlje i zbog vaše lične sigurnosti i sigurnosti vaše porodice, tražimo od vas da podnesete ostavku na sve političke funkcije", stoji u pismu.

Stručnjaci ističu da prema stilu i izboru riječi čisto sumnjaju da je autor pisma član Komunističke partije, već da djeluje kako je neko iz inostranstva.