Univerzitet u Sydneyu
0

Anonimni donator poklonio Picassovu sliku vrijednu 19,5 miliona dolara

FENA
"Jeune fille endormie" (Foto: AP)
"Jeune fille endormie" (Foto: AP)
Anonimni američki donator poklonio je sliku Pabla Picassa vrijednu milione dolara Univerzitetu u Sydneyu pod uslovom da škola koristi prihode od prodaje slike za finansiranje naučnih istraživanja, saopćili su zvaničnici u srijedu.

Slika iz 1935. godine, "Jeune fille endormie", prikazuje Picassovu ljubavnicu, Marie-Therese Walter, i očekuje se da dostigne cijenu od 18 miliona australskih dolara (19,5 miliona američkih diolara) kada bude stavljena na aukciju u aukcionarskoj kući Christie's u Londonu u junu, navode u saopćenju univerzitetski zvaničnici, prenosi AP.

"Portret je u prošloj godini poklonila osoba iz Sjedinjenih Država koja je tražila da ostane anonimna", izjavio je prodekan univerziteta Michael Spence.

"Donator je lično doputovao sa slikom u avionu u Sydney i poklonio ju je školi sa striktnim naređenjem da se proda u cilju finansiranja naučnih istraživanja na univerzitetu", dodao je.

Izvjesna suma od tog novca bit će korištena za pomoć u istraživanju gojaznosti, dijabetisa i kardiovaskularnih bolesti.

"Ovo je apsolutni dragulj slikarstva jednog od najvećih umjetničkih genija zapadne umjetnosti, i zadovoljni smo što ćemo biti u stanju da podržimo Univerzitet Sydney nudeći je na aukciji", navodi u izjavi za javnost Giovanna Bertazzoni, direktorica impresionističke i moderne umjetnosti u Christie'su u Londonu,

Prošle je godine drugi Picassov portret Walterove prodat za 106,5 miliona dolara - što je svjetski rekord za jedno umjetničko djelo prodato na aukciji.