Aukcijska kuća Christie's
0

Portret Picassove ljubavnice prodat za 13,5 miliona funti

Sarajevo-x.com
Rijetko viđena slika Pabla Picassa prodata je za gotovo 13.5 miliona funti u aukcijskoj kući Chrisie's u Londonu.

Jeune Fille Endormie (1935), slika portret ljubavnice španskog umjetnika, procijenjena je na devet do 12 miliona funti. Djelo je nakon aukcije donirano Univerzitetu u Sidneju, pod uslovom da novac od prodaje koriste za naučna istraživanja.

Giovanna Bertazzoni iz aukcijske kuće Christie's je rekla kako se radi o komadu koji je "apsolutni dragulj", pišu britanski mediji. Bitno je napomenuti i to da je ova slika ranije samo jednom viđena u javnosti.

Marie-Therese Walter koja je i bila model za ovu sliku je bila ujedno i predmet mnogih Picasso slavnih djela, kao i njegova dugogodišnja ljubavnica.

Par se upoznao 1927. godine kada je njemu bilo 45, a njoj je bilo 17. Par je proveo neko vrijeme zajedno na Picassovom imanju u Chateau de Boisgeloup, gdje je on naslikao i mnoga remek-djela.

Dr. Michael Spence sa Univerziteta u Sidneju je rekao kako je ovo za njih bio veoma "velikodušan i dalekovidan dar" koji im je donirala anonimna osoba.

On je rekao kako će novac od prodaje ove slike biti usmjeren na istraživanje pretilosti, dijabetisa i kardiovaskularnih bolesti.