Velika Britanija
0

Anni Chapman, agentici "spavaču", oduzeto državljanstvo i pasoš

FENA
Anna Chapman (Foto: PA)
Anna Chapman (Foto: PA)
Crvenokosoj agentici "spavaču" koja je postala najpoznatija ličnost u američko-ruskoj špijunskoj aferi oduzeto je britansko državljanstvo i pasoš, objavila je u utorak britanska vlada.

Anna Chapman (28), bila je među deset osumnjičenih koji su se izjasnili krivim u New Yorku prošle sedmice po optužbi da su nabavljali informacije za stranu vladu. Tajni agenti u petak su poslani u Rusiju iz Sjedinjenih Država. Oni su razmijenjeni za četvoricu Rusa optuženih da su špijunirali za Zapad, podsjeća AP.

Chapman, čije su je vruće fotografije izvučene s Facebooka i drugih društvenih internet mreža učinile senzacijom tabloida, ranije je živila u Britaniji i posjedovala je britanski pasoš i državljanstvo nakon što se udala za Britanca Alexa Chapmana.

Oni su se razveli 2006. godine, a Chapman - Ruskinja također poznata kao Anja Kuščenko - kasnije se preselila u New York, gdje je počela da radi u agenciji za nekretnine. Njena strana na društvenoj mreži Linkedln navela ju je kao izvršnu direktoricu PropertyFinder Ltd., koja izdaje internet stranice s listama nekretnina u Moskvi, Španiji, Bugarskoj i drugim zemljama.

Pomoćnik američkog državnog tužioca Michael Farbiarz izjavio je da iza te fasade stoji "sofisticirana ruska špijunka".

Američki advokat Anne Chapman izjavio je kako se ona nada povratku u Britaniju. Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je, međutim, u utorak da su joj državljanstvo i pasoš oduzeti.