Svijet
0

Annanov mirovni plan za siriju u praksi nije moguće provesti

FENA
Kofi Annnan
Kofi Annnan
Sirijska uprava neće zaustaviti svoje oružane akcije te u praksi nije moguće ostvariti Annanov plan, izjavio je u četvrtak glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova Seldžuk Unal.

Na konferenciji za novinare koja je održana u Ministarstvu vanjskih poslova glasnogovornik Seldžuk Unal je, odgovarajući na pitanje o stanju dvojice turskih novinara zarobljenih u Siriji, rekao da se kontakti s njima nastavljaju putem više kanala, te da se sve čini da se vrate u Tursku.

''Nadamo se da će se ovi naši prijatelji što prije vratiti u svoju zemlju. Raduje nas što smo putem videa vidjeli da su dobro, te da se nalaze na sigurnom mjestu i da su potvrdili da su u dobrom stanju'', rekao je Unal.

Podsjećajući na raspravu o mogućnosti primjene 5. člana Povelje NATO-a u Siriji, Unal je podsjetio na izjavu premijera Erdoana jednim italijanskim novinama, koja je pogrešno interpretirana, te da ne vidi da je potrebno nešto dodavati po tom pitanju.

''Ipak, pozivanje na 5. član Povelje je nešto na što svaka članica NATO-a ima pravo. Mi se nadamo da će se situacija u Siriji što prije riješiti. Ipak, postoji više opcija ukoliko se situacija pogorša. Ali kao što znate 5. član Povelje NATO-a odnosi se na samoodbranu. Zbog toga su i događaji koji su se dogodili u prošlosti na našoj granici, snažna referenca za ovu temu. Ova tema će svakako ostati svakodnevna te će se redovno procjenjivati'', rekao je Unal.

Odgovarajući na pitanje o turskom stavu o napadima naoružanih grupa u Siriji, Unal je podsjetio da Annanov plan ima šest, a ne samo jedan član o prekidu vatre, ali da primirje pomirenje, kao i mnoge druge stvari sirijska vlada nije provela. Unal je podsjetio da je na sastanku Prijatelja Sirije pokrenuta inicijativa o osnivanju nekih podskupina koje bi se bavile pitanjima kao što su humanitarna pomoć, te da se rad ove grupe i dalje nastavlja. Unal je kazao kako je sljedeći sastanak planiran u Parizu, ali da se tačan datum još uvijek ne zna zbog izbora koji su održani u toj zemlji, javila je Agencija Anadolija.

Inače, podsjetimo da je specijalni predstavnik UN-a i Arapske lige Kofi Annan putem saopćenja svog glasnogovrnika Ahmeta Fevzija osudio bombaške napade koji su se dogodili jutros u Siriji i izrazio saučešće porodicama poginulih.

Annan je također kazao kako su napadi neprihvatljivi i pozvao strane da prekinu sukobe u Siriji, rekavši kako je sirijski narod već i previše propatio, te da će podizanje nivoa napetosti i nasilja samo donijeti loše svim stranama.