Svijet
0

Ankete: Holanđani odbacili sporazum EU i Ukrajine

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Holanđani su na današnjem referendumu odbacili sporazum o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Ukrajine, ali niska izlaznost baca sumnju na to da li je referendum validan, pokazuju ankete po izlasku s birališta.

Ankete instituta Ipsos pokazuju da je 64 posto glasača reklo ne sporazumu, dok je 36 posto bilo za njega, prenosi agencija AFP.

Da bi referendum uspio, potrebno je da izađe najmanje 30 posto upisanih u birački spisak, prenosi Reuters.

Za sada, međutim, nije jasno da li je odziv bio toliki.

Sporazumu o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Ukrajine je u Holandiji naišao na kritike, pošto ga mnogi vide kao dokaz neželjenog širenja EU, navodi agencija AP.

Rezultati referenduma nisu obavezujući, ali ukazuju na duboku podjeljenost javnosti kad je riječ o mjestu koje Ukrajina ima u Evropi, navodi Reuters.

Referendum se održava samo tri mjeseca prije nego što će Britanci na sopstvenom odlučiti da li uopšte da ostanu u Uniji.

Protivnici sporazuma EU i Ukrajine u Holandiji tvrde da je krajnji cilj tog dogovora da se zvanični Kijev uvede u Uniju, dok pristalice navode da to ne predstavlja korak ka članstvu, već će umjesto toga intenzivirati trgovinu i pomoći u borbi protiv korupcije i unapređenju ljudskih prava u toj bivšoj sovjetskoj republici.