100 dana do izbora
29

Anketa pokazala kako Amerikanci smatraju da Trump SAD vodi u pogrešnom smjeru

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Još je 100 dana preostalo do izbora u novembru, a više Amerikanaca misli da SAD ide u pogrešnom smjeru nego u bilo kojem momentu u toku mandata trenutnog predsjednika Donalda Trumpa.

ABC7 News piše da su ovo rezultati ankete i istraživanje koje je provela agencija Associated Press i Centar za istraživanje javnosti NORC.

Prema dobijenim rezultatima način na koji se Trump bori protiv koronavirusa podržava 32 posto Amerikanaca, a smanjenu podršku posljednjih mjeseci ima i njegov odnos prema ekonomiji, kao i lični pečat u mandatu.

Iako je na početku osporavao prednost demokratskog kandidata za predsjednika Joea Biden i ustrajavao u svojim stavovima, ipak je u posljednje vrijeme promijenio pristup kako u svojoj kampanji tako i u upravljanju Bijelom kućom.

Naime, Trump je mjesecima umanjivao opasnost koronavirusa ignorišući njegovu pojavu u nekoliko saveznih američkih država, međutim, prošle sedmice Trump je upozorio da će se situacija znatno pogoršati prije nego što postane bolje.

Također je i minimizirao važnost nošenja zaštitnih maski, ali nedavno je apelovao na Amerikance da to rade kako bi se zaštitili i spriječili širenje koronavirusa.

Nakon što je insistirao da u augustu održi veliku republikansku konvenciju na Floridi, međutim i nju je otkazao zbog porasta slučaja zaraženih na ovom području.

Čak iako pokuša da se fokusira na trku protiv najvjerovatnijeg protivnika iz redova demokrata Joea Bidena, na različitim kulturnim temama i porukama o "redu i zakonu", Trumpove šanse za reizbor bit će usko povezane s načinom borbe protiv pandemije i da li će glasači vjerovati da će se zemlja vratiti u normalu pod njegovim vodstvom, dodaje Glas Amerike.

Anketa AP i NORC pokazuje da osam od 10 Amerikanaca smatra da zemlja ide u lošem pravcu, što je više nego kada je Trump preuzeo funkciju.

U istraživanju je navedeno da 38 odsto Amerikanaca misli da je nacionalna ekonomija u dobrom stanju, što je pad od januara prije pandemije, kada je to mislilo 67 posto ispitanih.

Oko 38 posto Amerikanaca podržava način na koji radi Trump, što je, kako je istaknuto, također pad od početka pandemije.

Većina republikanaca - 81 posto podržava Trumpa, dok 68 procenata podržava način na koji se nosi sa pandemijom.