Svijet
0

Anketa: Hillary Clinton i Rudy Giuliani i dalje u sigurnom vodstvu

FENA
Rudy Giuliani; Foto: AP
Rudy Giuliani; Foto: AP
Senatorica Hillary Rodham Clinton, bivša američka prva dama, zadržala je vodstvo pred najbližim konkurentima u utrci za demokratsku nominaciju na predsjedničkim izborima 2008., dok je među republikanskim kandidatima i dalje favorit bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani.

Ovo je rezultat ankete The Washington Posta/ABC Newsa koji su objavljeni u nedjelju.

Hillary Clinton u anketi dobija 42 posto glasova demokratskih birača, dok njezinog glavnog protukandidata senatora Baracka Obamu podržava 27 posto stranačkog biračkog korpusa. Na trećem mjestu je bivši senator John Edwards s 11 posto glasova.

U "klubu dva posto" su senator Joe Biden, guverner Novog Meksika Bill Richardson i kongresnik iz Clevelanda hrvatskog porijekla Dennis Kuchinich. Senator iz Connecticuta, Chris Dodd, uživa potporu jedan posto birača. Demokratski pretendenti za predsjedničku nominaciju stranke sinoć su imali priliku poboljšati ili pokvariti svoj rejting na njihovoj drugoj televizijskoj raspravi, koja je održana u Manchesteru u New Hampshireu, maloj saveznoj državi na istoku SAD-a s 1,2 miliona stanovnika, u kojoj će se 22. januara 2008. održati prvi stranački predizbori.

Kod republikanaca je i dalje u vodstvu Giulliani s 34 posto glasova, ispred senatora iz Arizone Johna McCainea s 20 posto podrške stranačkih birača.

Na treće mjesto izbio je glumac i bivši senator Fred Thompson, kojeg u anketi WP/ABC-a podržava 13 posto birača, iako još nije ni objavio službenu kandidaturu. Bivši guverner Masschusettsa Mitt Romney, koji je već potrošio milione dolara na televizijske oglase, pao je na četvrto mjesto u utrci s 10 posto biračke potpore.

Ostalih sedam pretendenata za nominaciju podržava od jedan do dva posto birača Republikanske stranke i nezavisnih birača sklonih republikancima.

Na upit o najvažnijem elementu političke platforme zbog kojeg će se opredijeliti za jednog od kandidata, demokratski birači su na prvo mjesto stavili rat u Iraku (29 posto), potom privredu (18 posto) i zdravstvenu skrb (11 posto), dok je kod republikanaca poredak - Irak (15 posto), privreda (13 posto) i terorizam/sigurnost (11 posto).