53 posto glasova
680

Anketa CNN-a: Joe Biden je pobijedio u finalnoj predsjedničkoj debati

Dž. L.
Joe Biden (Foto: EPA-EFE)
Joe Biden (Foto: EPA-EFE)
Joe Biden je odradio bolji posao u završnoj debati pred predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama, pokazuje trenutna anketa CNN-ovih promatrača.

Ukupno je 53 posto glasača koji su pratili debatu kazalo da je Biden pobijedio u meču, dok ih je 39 posto izjavilo da je republikanac Donald Trump bio bolji.

Gledaoci su dodali da su Bidenove kritike prema Trumpu bile uglavnom korektne, i to u procentu od 76 posto, dok 26 posto publike smatra da je Biden bio nefer.

Podijeljena su mišljenja i kada je riječ o Trumpovim napadima na Bidena. Polovina publike smatra da je Trump bio fer, a 49 posto da nije. Podsjetimo da je u anketi CNN-a nakon prve predsjedničke debate samo 28 posto gledaoca reklo kako smatra da je predsjednik Trump pobijedio u debati, a 67 posto ih je njegovu kritiku na račun Bidena nazvalo nepravednom.

Sve u svemu, finalna debata nije puno utjecala na promjenu utisaka ni o jednom kandidatu. Povoljni stavovi o Bidenu prije debate iznosili su 55 posto, a u intervjuima nakon debate i dalje su na stabilnih 56 posto. Isto tako je i Trump ostao na 42 posto.

Anketu CNN-a nakon debate provela je američka kompanija za istraživanje tržišta SSRS kojom upravlja skupina profesionalaca iz društvenih nauka, a anketa uključuje intervjue s 585 registrovanih birača koji su pratili predsjedničku debatu 22. oktobra.

Svi ispitanici su prvobitno intervjuisani početkom ovog mjeseca bilo telefonom ili putem interneta, i nagovijestili su da planiraju gledati finalnu debatu te da bi bili voljni da ponovo budu kontaktirani.