Svijet
0

Anketa: Berlusconi negativno obilježio modernu Italiju

FENA
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi
Bivši italijanski premijer i poduzetnik Silvio Berlusconi imao je ponajveći utjecaj na posljednjih 30 godina historije Italije ali po mišljenju većine Italijana negativan, pokazalo je istraživanje instituta DEMOS-COOP, izvijestili su italijanski mediji u ponedjeljak.

Berlusconi je po ocjeni Italijana na historiju utjecao više od korupcijskih afera, useljeničkog vala, pojave separatističke sjevernjačke Padanije a manje samo od ekonomske krize i uvođenja eura, no za 53 posto Italijana njegov je utjecaj negativan a samo za 13 posto pozitivan.

Pad Berlusconijeve vlade 55 posto Talijana doživljava kao najvažniji pozitivan događaj koji je utjecao na noviju italijansku historiju dok ih danas čak 64 posto kao negativnu pojavu ocjenjuje i sam njegov izlazak na političku scenu.

Uz Berlusconija po mišljenju 1300 ispitanika negativno su, ali u mnogo manjoj mjeri, na Italiju utjecali Mario Monti (9 posto), Romano Prodi, Antonio Di Pietro, Umberto Boši i Bettino Craxi.

Berlusconi prednjači i po broju onih koji njegov rad ocjenjuju pozitivnim, mada je tih više nego četiri puta manje od onih koji mu daju negativnu ocjenu.

Nakon Berlusconija po mišljenju Italijana pozitivni su bili predsjednik Giorgio Berlusconi (12 posto), Mario Monti, Ivan Pavao II, Antonio Di Pietro, Sandro Pretini i Beppe Grillo.

Ispitanici su među ponuđenim odgovorima mogli zaokružiti dva po ocjeni njihove važnosti, a ponuđeni su uz ekonomsku krizu, uvođenja eura i ulazak Berlusconija u politiku bili i dolazak Montijeve tehnokratske vlade, prirodne katastrofe, terorizam, korupcijske afere i istrage, useljavanje, kraj Berlusconijeve vlasti, odljev obrazovanih u inozemstvo i pojava Padanije.