Kandidat za predsjednika Vlade
0

Berlusconi oštro kritikovao Montija zbog poreza

SRNA
Bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi vratio se u političku borbu poslije nekoliko mjeseci ćutanja i obećao da će ukinuti porez na nekretnine koji je aktuelna Vlada uvela u okviru mjera za smanjenje budžetskog deficita.

Medijski magnat i jedan od najbogatijih ljudi u Italiji još se nije izjasnio o tome da li će se kandidovati za premijera sa položaja stranke Narod slobode (PDL) na izborima u proljeće sljedeće godine.

Berlusconi je oštro kritikovao politiku tehnokrate Marija Montija, svog nasljednika na premijerskoj funkciji, u prvom intervjuu italijanskim medijima od kada je izgubio vlast u novembru prošle godine, prenio je Reuters.

Berlusconi je rekao za list Giornale da će PDL ukinuti nepopularni porez na nekretnine, koji godišnje donosi 20 milijardi eura u državnu kasu. Ovo je značajna stavka u Montijevom programu štednje radi smanjenja velikog italijanskog duga.

Monti, bivši komesar EU za tržišnu konkurentnost, popravio je ugled Italije od kada je preuzeo premijerski položaj od Berlusconija, čiji je mandat bio opterećen skandalima i rastom troškova zaduživanja države.

Berlusconi je rekao da želi da vidi po kom izbornom zakonu će se održati izbori prije nego što odluči da li će se kandidovati. Prema italijanskom zakonu, novo glasanje mora biti održano do aprila sljedeće godine.

Visoki zvaničnici njegove stranke sugerisali su u nekoliko prilika da će Berlusconi ponovo biti kandidat za predsjednika Vlade.

Nova anketa lista "Corriera dela sera" pokazala je da dvije trećine Italijana još nije odlučilo za koga će glasati ili će apstinirati, odnosno ubaciti nevažeći listić na sljedećim parlamentarnim izborima.