Djelo antiislamske grupe
132

Ankara osudila skrnavljenje Kur'ana u Nizozemskoj, pozvali na reakcije

A. Ku.
Edwin Wagensveld, vođa grupe PEGIDA (Foto: EPA-EFE)
Edwin Wagensveld, vođa grupe PEGIDA (Foto: EPA-EFE)
Turski zvaničnici oštro su osudili još jedan napad na svetu knjigu muslimana nakon što je antiislamska grupa PEGIDA oskrnavila kopiju Kur’ana ispred turske ambasade u Nizozemskoj.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da Ankara osuđuje širenje ovih provokativnih napada, koji se pod krinkom slobode izražavanja izvode u evropskim zemljama.

"Zemlje u kojima su se dogodili takvi napadi sada moraju poduzeti efikasne mjere protiv ovih provokacija, koje Ujedinjene nacije priznaju kao djela vjerske mržnje i kršenja međunarodnog prava", navodi seu saopćenju.

Turska je pozvala vlasti u Nizozemskoj da preduzmu potrebne radnje protiv počinilaca i da preduzmu mjere za sprečavanje ponavljanja ovakvih napada.

Ranije je Edwin Wagensveld, vođa PEGIDA-e, pocijepao primjerke Kur'ana ispred ambasada nekoliko muslimanskih zemalja, uključujući tursku ambasadu.

Islamofobične grupe u sjevernoj Evropi posljednjih mjeseci su u više navrata vršile spaljivanje Kur'ana, izazivajući bijes muslimanskih zemalja i svijeta.