{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Anglikanska crkva protiv ženskih biskupa

S
20.11.2012. u 22:26
0
9
Anglikanska crkva protiv ženskih biskupa
0
Anglikanska crkva protiv ženskih biskupa
Foto: AFP
Članovi Generalnog sinoda Anglikanske crkve večeras su se glasanjem izjasnili protiv imenovanja žena na biskupske položaje.
Odluka je donesena poslije cjelodnevne debate između pristalica i protivnika ove ideje, na kraju dvanaestogodišnjeg procesa, a za usvajanje reforme nedostajalo je nekoliko glasova.

Dvadeset godina poslije reforme u kojoj su žene dobile pravo da postanu sveštenici ove crkve, pitanje njihovog imenovanja za biskupe i dalje izaziva podjele između tradicionalista i reformista. Aktivistička grupa Žene i crkva saopštilo je da je ovakav ishod glasanja u sinodu "porazan za englesku crkvu i čitavu zemlju".

Ova organizacija smatra da biskupi treba da djeluju brzo i u narednim sedmicama pruže pastoralnu podršku ženama sveštenicima i ostalima koje je današnja odluka povrijedila. Kenterberijski nadbiskup i njegov nasljednik glasali su za reformu.

Za usvajanje prijedloga bila je potrebna dvotrećinska većina u tri doma Generalnog sinoda. U Biskupskom domu 44 glasa su bila "za", tri protiv, a dva uzdržana. U Svešteničkom domu za reformu je bilo 148 glasova, a protiv 45.

Presudilo je glasanje u Svjetovnom domu, gdje je prijedlog dobio 132 glasova "za" i 74 "protiv", što je sa pozitivnim procentom od 64 odsto bilo nedovoljno za usvajanje odluke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: