{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Anglikanska crkva protiv ženskih biskupa

S
20.11.2012. u 22:26
0
9
Anglikanska crkva protiv ženskih biskupa
0
Anglikanska crkva protiv ženskih biskupa
Foto: AFP
Članovi Generalnog sinoda Anglikanske crkve večeras su se glasanjem izjasnili protiv imenovanja žena na biskupske položaje.
Odluka je donesena poslije cjelodnevne debate između pristalica i protivnika ove ideje, na kraju dvanaestogodišnjeg procesa, a za usvajanje reforme nedostajalo je nekoliko glasova.

Dvadeset godina poslije reforme u kojoj su žene dobile pravo da postanu sveštenici ove crkve, pitanje njihovog imenovanja za biskupe i dalje izaziva podjele između tradicionalista i reformista. Aktivistička grupa Žene i crkva saopštilo je da je ovakav ishod glasanja u sinodu "porazan za englesku crkvu i čitavu zemlju".

Ova organizacija smatra da biskupi treba da djeluju brzo i u narednim sedmicama pruže pastoralnu podršku ženama sveštenicima i ostalima koje je današnja odluka povrijedila. Kenterberijski nadbiskup i njegov nasljednik glasali su za reformu.

Za usvajanje prijedloga bila je potrebna dvotrećinska većina u tri doma Generalnog sinoda. U Biskupskom domu 44 glasa su bila "za", tri protiv, a dva uzdržana. U Svešteničkom domu za reformu je bilo 148 glasova, a protiv 45.

Presudilo je glasanje u Svjetovnom domu, gdje je prijedlog dobio 132 glasova "za" i 74 "protiv", što je sa pozitivnim procentom od 64 odsto bilo nedovoljno za usvajanje odluke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: