Svijet
9

Angelu Merkel u Pragu dočekali demonstranti

SRNA
(Foto: EPA)
Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je doputovala u Prag da bi sa češkim liderima razgovarala o migrantskoj krizi, ali su je dočekali i nezadovoljni demonstranti.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je njemački kancelar prikazana kao nacistički lider Adolf Hitler i uzvikivali "Merkel mora otići".

U proteklih nekoliko mjeseci u brojnim centralnoevropskim državama, uključujući i Češku, raste nezadovoljstvo zbog migrantske krize.

Brojni Evropljani direktno krive Merkel za nastali haos sa izbjeglicama, navodeći da je njen otvoreni poziv azilanatima da se nasele u Njemačkoj donio krizu i u njihovim zemljama.

Sve su jači pozivi političara, u čemu prednjače Austrija i Mađarska, da se odustane od programa preseljenja migranata, koji je predložila EU.

Merkel će se tokom ove sedmice sastati sa 15 šefova evropskih država radi pripreme osnova za samit u Bratislavi 16. septembra s ciljem iznošenja novih planova za evropski blok nakon talasa imigranata i odluke Velike Britanije da izađe iz EU.