{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Angelina Jolie: Nikada nisam upoznala hrabrije i snažnije žene od majki iz Srebrenice

Klix.ba
13.7.2018. u 12:49
1.607
43
Angelina Jolie: Nikada nisam upoznala hrabrije i snažnije žene od majki iz Srebrenice
1.607
Angelina Jolie: Nikada nisam upoznala hrabrije i snažnije žene od majki iz Srebrenice
Foto: EPA-EFE
Holivudska glumica Angelina Jolie se u razgovoru za magazin People osvrnula na 23. godišnjicu genocida u Srebrenici u kojem je ubijeno 8.372 muslimana.
Jolie, koja je snimila film "U zemlji krvi i meda" koji govori o genocidu počinjenom na području BiH, uputila je snažnu poruku i podsjetila svijet na teškoće s kojima se BiH i njeni građani i danas suočavaju.

"Vrijeme prolazi, ali ne može smanjiti bol osoba koje su preživjele rat u BiH i užase genocida u Srebrenici. Nikada nisam upoznala hrabrije, dostojanstvenije i snažnije žene od majki iz Srebrenice. Mnoge još uvijek tragaju za izgubljenim sinovima i muževima. Moje misli i moje srce su s njima, ali i sa svim ljudima u BiH koji su preživjeli rat", rekla je Jolie.

Dodala je kako je Srebrenica neizbrisivo upozorenje o posljedicama u situaciji kada se ne uspijemo zauzeti za nešto, a u kojoj stradaju samo nevini civili, ali i da je ona podsjetnik da međunarodna zajednica može djelovati kako bi okončala sukob i zaštitila živote civila.

Jolie je ambasadorica dobre volje Visokog povjerenstva Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) i svojim radom pomaže izbjeglicama širom svijeta. Naglasila je kako se nada da će godišnjica genocida u Srebrenici podstaći nacije širom svijeta da poduzmu sve što je neophodno kako se genocid nikada više ne bi ponovio.

"Na 23. godišnjicu genocida u Srebrenici nadam se da ćemo obnoviti naš osjećaj odgovornosti prema svima i da ćemo vratiti vjeru u sebe da možemo djelovati zajedno kako bismo spriječili genocid i ratne zločine, ali i branili međunarodno pravo. Sve je to u našim rukama, a tako ćemo se ujedno najbolje i sjećati svih ubijenih ljudi u Srebrenici", poručila je Jolie.

Sličnu poruku slavna glumica je poslala i 2012. godine kada je boravila u BiH radi snimanja filma "U zemlji krvi i meda".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: