{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Angelina Jolie kritizirala nemoć UN-a da okonča rat u Siriji

F
24.4.2015. u 20:23
298
55
Angelina Jolie kritizirala nemoć UN-a da okonča rat u Siriji
298
Angelina Jolie kritizirala nemoć UN-a da okonča rat u Siriji
Foto: AFP
Glumica Angelina Jolie kritizirala je u petak Vijeće sigurnosti UN-a zbog njegove nemoći da okonča rat u Siriji i uputila apel za pomoć sirijskim izbjeglicama.
Holivudska zvijezda je pred Vijećem govorila kao specijalna izaslanica Visokog povjerenstva UN-a za izbjeglice (UNHCR), koja je već jedanaest puta posjetila kampove sa sirijskim izbjeglicama.

"Misija UN-a je da spriječi i okonča sukobe, a to nismo uspjeli da učinimo u Siriji. Ova kriza je postala još gora zbog podjela i neodlučnosti koje sprečavaju Vijeće sigurnosti da preuzme odgovornost", poručila je Jolie ambasadorima i ministrima Vijeća koji su se sastali da razgovaraju o humanitarnoj situaciji u Siriji.

Za četiri godine rata, 3,9 miliona ljudi je pobjeglo iz zemlje, prema podacima UNHCR-a.

Od početka sirijske krize, Vijeće je duboko podijeljeno između zapadnih zemalja, koje žele izvršiti pritisak na Damask, i Rusije i Kine koje štite sirijski režim.

Angelina Jolie je uputila "poziv za jedinstvo" Vijeća kako bi se riješila ova kriza, s tim da se u međuvremenu pomogne milionima Sirijaca koji su pobjegli u susjedne zemlje, Liban, Jordan, Irak, Tursku, od kojih su se neki utopili pokušavajući da pređu preko Sredozemnog mora.

Ona je pozvala predstavnike 15 zemalja članica Vijeća da odu u izbjegličke kampove sirijskih izbjeglica i "vlastitim očima vide njihove patnje i posljedice koje je ovaj rat ostavio u regionu".

"Ove izbjeglice ne mogu doći u Vijeće sigurnosti, pa onda, molim vas, otiđite da ih vidite", kazala je Angelina Jolie.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: