{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Angelina Jolie: Izbjeglička kriza se mora okončati

A
25.1.2015. u 17:15
25
44
Angelina Jolie: Izbjeglička kriza se mora okončati
25
Holivudska glumica i ambasadorica dobre volje pri Komesarijatu Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) Angelina Jolie uputila je poziv svjetskim liderima da pronađu put za rješenje problema u izbjegličkom kampu u Iraku.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Jolie je nakon posjete izbjegličkom kampu Hanke u Duhoku, na sjeveru Iraka, zajedno sa zvaničnicima UN-a govorila na konferenciji za novinare. 

Ona je kazala kako je jako žalosno sve ono što je imala priliku vidjeti tokom posjete izbjegličkom kampu.

Podsjetila je da je od 2007. godina na ovamo peti put posjetila Irak te dodala da je pomoć međunarodne zajednice ljudima u izbjegličkim kampovima nedovoljna.

"Želim glasno pozvati sve narode svijeta. Ovi ljudi, među kojima jedan dio onih koji su izbjegli iz Sirije su u veoma lošem stanju. Tokom dešavanja u Siriji raseljeno je 13 miliona ljudi. Među njima ima bolesnih i beskućnika. Međunarodna zajednica mora uložiti više truda za dostavu pomoći ovim ljudima. Iako je od početka dešavanja u Siriji prošlo pet godina ovi ljudi su u jako lošem stanju. Ova situacija se mora okončati", kazala je ona. 

Angelina Jolie je poručila kako se broj ugroženih konstantno povećava te da u slučaju da se ovim ljudima ne pomogne, situacija bi mogla biti mnogo lošija. 

"Koliko će još godina trajati ovo stanje? Jednu, dvije, tri ili više godina? Pozivam svjetske lidere i predsjednike: Pronađite neki put za rješenje ovog problema. Ljude koje sam vidjela su žrtve sa velikim izazovima. Ovo ne smije ovako da se nastavi", kazala je ona. 

Jolie je s novinarima podijelila ono što je vidjela tokom posjete kampu.

"Vidjela sam ženu koja je kidnapovana pa kasnije spašena. Ta žena se još uvijek boji. Toliko se bojala da sa nama nije mogla razgovarati. Vidjela sam porodice koje nisu mogle naći šator, porodice koje već drugu godinu provode zimu u jako lošim uvjetima. Vidjela sam žene čiji su supruzi, braća, sinovi, kćeri kidnapovali pripadnici ISIS-a. Vidjela sam jako bolesne ljudi. Žene koje teroristi koriste kao robove. Sve su to jako žalosni događaji", rekla je Jolie.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: