{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Angela Merkel u Washingtonu

F
13.1.2006. u 10:19
0
0
Angela Merkel u Washingtonu
0
Angela Merkel u Washingtonu
Njemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u četvrtak navečer u Washington u svoju prvu zvaničnu posjetu Sjedinjenim Državama otkako je postala šeficom njemačke vlade.
U petak će Angela Merkel održati konferenciju za štampu s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom. Merkel i Bush su se sreli samo jedanput, prije godinu dana u Njemačkoj kada je Angela Merkel bila samo liderka opozicije.

Putovanje u Washington je za kancelarku prilika da dadne novi impuls zahladnjelim odnosima između dviju zemalja, nakon što se tokom 2002. i 2003. godine njemački kancelar Gerhard Schroeder sporio s Bushovom administracijom oko rata u Iraku.

NEW YORK TIMES: PAŽLJIVI KORACI NJEMAČKE KANCELARKE

WASHINGTON, 13. januara (FENA) – Njemačka kancelarka Angela Merkel, usprkos svojoj odlučnosti da poboljša američko-njemačke odnose, mora kročiti vrlo pažljivo s obzirom na raširenu nepopularnost Sjedinjenih Država među njezinim sunarodnjacima, piše u petak "New York Times".

Times podsjeća na urednički napis u jednome njemačkom dnevnom listu, uoči odlaska gospođe Merkel u Washington, u kojem se kaže: "Za američkog predsjednika ta će posjeta svakako biti uspjeh, jer njemu ionako samo trebaju pozitivne fotografije kako bi svom narodu pokazao da su mu Nijemci ponovno naklonjeni. Kancelarka Merkel, međutim, mora paziti na dobru ravnotežu između fotografija o bliskosti ispunjenoj povjerenjem i kritičkog odmaka kako ne bi dijelila istu sudbinu koja je zadesila britanskog premijera Tonyja Blaira: oštre kritike kod kuće zbog bliskosti s predsjednikom Bushom."

"Washington Post" ponavlja da će njemačka čelnica SAD-u okrenuti svoju "sunčanu stranu", ali jednako upozorava da ne treba očekivati značajnije promjene u njemačkoj vanjskoj politici.

Angela Merkel je svojevremeno, kao čelnica opozicije, glasno kritizirala tadašnjeg kancelara Schroedera, rekavši da je njegov stav potkopao Ujedinjene narode u nastojanjima da natjeraju Irak na saradnju s inspektorima za naoružanje.

No, sada, kada je i sama kancelarka, kaže vašingtonski list, ni ona nije došla ni pedalj dalje od Schroederove ponude pomoći pri obnovi Iraka, kao i programa obuke iračke policije i sudaca samo izvan Iraka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: