Pariški sporazum
109

Angela Merkel: Evropa se više ne može osloniti na Trumpovu Ameriku

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon što je Donald Trump kazao da mu je potrebno više vremena kako bi odlučio da će Amerika nastaviti podržavati sporazum o klimatskim promjenama u Parizu, njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da se Njemačka i Evropa više ne mogu osloniti na Trumpovu Ameriku.

Merkel je u Bavarskoj kazala da postoji potreba za prijateljskim odnosima s SAD-om, Velikom Britanijom i Rusijom, ali je dodala da "Evropljani moraju vlastitu sudbinu uzeti u svoje ruke".

"Vrijeme u kojem u potpunosti možemo računati na druge je završeno, kao što sam i doživjela u posljednjih nekoliko dana", kazala je Merkel.

Nakon što je izjavio da je globalno zagrijavanje prevara, Trump se našao pod pritiskom čelnika koji žele da Amerika nastavi poštovati sporazum iz Pariza. Iako je na Twitteru objavio da će odluku donijeti naredne sedmice, njegovo razmišljanje očito je naljutilo njemačku kancelarku.

"Cijela rasprava o klimi je bila teška, ako ne i nezadovoljavajuća. Nema naznaka da li će SAD ostati dio sporazuma ili ne", rekla je Merkel.