Svijet
5

Amnesty International: U ruskim zračnim napadima u Siriji poginulo 200 civila

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Najmanje 200 civila poginulo je u ruskim zračnim napadima u Siriji, objavio je Amnesty International citirajući svjedoke i aktiviste.

U izvještaju Amnesty Internationala se navodi da izvještaj obuhvata 25 ruskih napada u pet dijelova Sirije koji su izvedeni od 30. septembra do 29. novembra. Ovi podaci pokazuju da je Rusija napravila ozbiljne propuste.

Moskva je nekoliko puta odbacila navode o civilnim žrtvama te ih okarakterisala kao dio informacijskog rata. Ruske zračne snage su započele napade na položaje terorističke organizacije IDIL 30. septembra, a saopćeno je da je to učinjeno na zahtjev sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Moskva je optužena i za bombardovanje grupa koje se protive Assadu, ali koje imaju podršku SAD-a.

Amnesty International je istražio ruske napade u Homsu, Hami, Idlibu, Latakiji i Alepu. Intervjui su obavljeni sa 16 svjedoka napada, a među njima su ljekari i aktivisti koji se bore za ljudska prava. Analizirani su i snimci napada te zatraženi savjeti eksperata za oružje.

Izvještaj je posebno fokusiran na šest napada. Blizu 40 civila je poginulo 29. novembra, a nešto više ih je ranjeno kada su tri projektila pala na javnu tržnicu u Arihi u provinciji Idlib. Aktivisti tvrde da tu nije bilo vojnih meta.

Amnesty International tvrdi da ima dokaze da su Rusi koristili bombe bez navođenja u naseljenim područjima. Ruski zvaničnici još uvijek nisu komentarisali ove optužbe.

Kremlj je ranije saopćio da su slični izvještaji samo pokušaj da se diskredituje ruska operacija u Siriji. Predsjednik Vladimir Putin je u oktobru rekao da su se navodne civilne žrtve pojavile prije nego su zračni napadi počeli.

Rusi izvode zračne napade u Siriji u vrijeme kada teroriste bombarduje i koalicija predvođena SAD-om.