{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Amnesty International: Tolerancija Rusije prema rasizmu

F
4.5.2006. u 15:31
0
0
Amnesty International: Tolerancija Rusije prema rasizmu
0
Amnesty International: Tolerancija Rusije prema rasizmu
U Rusiji raste broj rasno motiviranih ubistava, fizičkih napada i diskriminacije, saopćila je međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Londonu Amnesty International.
U izvještaju se Moskva optužuje da je tolerantna u odnosu na rasizam i ksenofobiju i navode se slučajevi (od kojih su neki završeni fatalno) napada na strane studente, azilante i izbjeglice iz Afrike, Azije, s Bliskog istoka i iz Latinske Amerike.

Također su navedeni slučajevi napada na pripadnike etničkih grupa s Kavkaza i iz srednje Azije, kao i na pripadnike jevrejske i romske zajednice.

Generalna tajnica Amnesty Internationala Irene Khan rekla je da je nivo rasizma u suprotnosti s mjestom koje Rusija ima na međunarodnoj sceni. Kao članica Vijeća Evrope kojom treba da predsjedava i kao predsjedavajuća Grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja (G-8), Rusija mora u potpunosti da poštuje međunarodne zakone koji reguliraju poštivanje ljudskih prava, istakla je Khan.

U izvještaju je navedeno da vlast u Moskvi ne poduzima neophodne mjere radi sprečavanja napada na rasnoj osnovi, da se velika većina navedenih napada ne istražuje kako treba i da počinioci ne odgovaraju krivično.

Prema centru za zaštitu ljudskih prava "Sova", samo u 2005. godini, rasizam je bio motiv u ubistvu 31 osobe i u napadima na njih 382. Tokom prva četiri mjeseca ove godine ubijeno je 14 ljudi, a 99 je napadnuto, tvrdi taj centar.

Amnesty International ističe da su napadači često okupljeni u dobro organizirane grupe sljedbenika rasističke, neofašističke i nasilničke ideologije. Nevladine organizacije smatraju da je takvih grupa i do 50.000.

Došlo je vrijeme da federalna vlada počne provoditi sveobuhvatan nacionalni plan u kome će borba protiv rasizma dobiti prioritetno mjesto, navela je generalna tajnica AI-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: