Kritika zapadne politike
7

Amnesty International optužio Zapad za dvostruke standarde prilikom prihvatanja izbjeglica

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Amnesty International optužuje zapadne zemlje za dvostruke standarde i rasizam prema izbjeglicama. Godišnji izvještaj ove organizacije kaže da se ljudi različito tretiraju samo zbog zemlje porijekla.

Kao primjer dvostrukih standarda, viši saradnik Amnestyja Philip Luther naveo je postupanje prema ukrajinskim izbjeglicama nakon početka ruske invazije.

“Nisu ponudili isti tretman onima koji su pobjegli od rata i represije u Siriji i Afganistanu. To se odnosi i na Sjedinjene Države, vrlo glasnog kritičara ruske agresije u Ukrajini, koja je primila desetine hiljada Ukrajinaca koji su bježali od rata, dok su azilante sa Haitija podvrgavali proizvoljnom pritvoru, ponižavajućem, okrutnom tretmanu koji je predstavljao rasno motivisanu torturu”, rekao je Luther.

Amnesty International je također kritizirao neke međunarodne odluke usmjerene protiv Rusije poput rezolucije Generalne skupštine UN kojom se osuđuju njeni postupci u Ukrajini, te odluka o početku istrage Međunarodnog krivičnog suda o zločinima u Ukrajini.

“Evropske države, između ostalih, također su pokazale dvostruke standarde, jer su u osudi Rusije odobravale ili su bile saučesnice u grubim kršenjima od strane svojih saveznika, uključujući Saudijsku Arabiju, Egipat i Izrael. Prošle godine Rusija je uspjela iskoristiti svoje pravo veta da paralizira Vijeće sigurnosti UN-a, što se jednostavno ne može dopustiti. I moramo dati više glasa zemljama koje su tradicionalno ignorirane, posebno na globalnom jugu”, navodi se.

Drugi razlog za zabrinutost bili su novi zakoni za suzbijanje protestnih aktivnosti. Amnesty International poziva na prekid upotrebe prekomjerne sile protiv demonstranata i podršku novom sporazumu o kontroli prodaje specijalne opreme policiji.