Historija opresije
59

Amnesty International: Izrael već 50 godina Palestincima zabranjuje okupljanje

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Već 50 godina, još od samog početka izraelske okupacije Istočnog Jerusalema, Zapadne obale i Pojasa Gaze, Palestincima je zabranjen bilo kakav oblik političkog izražavanja, pa čak i mirnog, saopćeno je u subotu iz Amnesty Internationala (AI).

Prije 50 godina Izrael je izdao Vojnu naredbu 101, zakon koji kažnjava Palestince za mirno političko izražavanje, te se ko god prekrši ovu naredbu suočava s kaznom zatvora do deset godina i/ili velikom novčanom kaznom, kazali su iz AI, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

U saopćenju se navodi da je Izrael po vojnim naredbama od 1967. godine uhapsio i pritvorio stotine hiljada Palestinaca, uključujući žene i djecu.

Mnogi su po Vojnoj naredbi 101 privedeni samo zbog prisustvovanja mirnim protestima koje je Izrael smatrao političkim.

Pored toga, također je zabranjeno postavljanje i nošenje zastava i simbola, te objavljivanje bilo kakvih dokumenata ili slika s politički važnim sadržajem bez dozvole izraelskog vojnog komandanta.

Tokom posljednjih 50 godina Palestinci su hapšeni i pritvarani zbog postera u sobi, ako je isti smatran političkim, te zbog nošenja palestinske zastave. Takva djela su i dalje kriminalizirana unatoč činjenici da su 1993. godine Palestinci potpisali mirovni sporazum po kojem je Izrael trebao priznati njihova politička prava, unatoč UN-ovom priznanju Palestine kao države nečlanice 2012. godine i unatoč tome što je 135 zemalja članica UN-a Palestinu priznalo kao državu.

"A ipak, dizanje palestinske zastave na Zapadnoj obali ili stavljanje 'pogrešnog' postera u sobi je i dalje krivično djelo po izraelskim vojnim naredbama, osim ako izraelski vojni komandant ne izda dopuštenje", navodi se u saopćenju Amnesty Internationala.

Ovaj zakon se također odnosi na verbalno i druge vrste izražavanja podrške aktivnostima i ciljevima bilo koje organizacije koja se pod vojnim naredbama smatra ilegalnom.

"Praktično svi Palestinci koji se nađu pred izraelskim vojnim sudovima budu proglašeni krivim. Većina takvih odluka rezultat su nagodbi o krivnji. To je zato što palestinski optuženici znaju da je cijeli sistem toliko nepravedan da ukoliko im bude suđeno, bit će proglašeni krivima i dobiti duže kazne", piše u izvještaju AI-a.

Amnesty International je pozvao Izrael da odmah ukine Vojnu naredbu 101.