Svijet
41

Amerikanka ispričala kako su je sirijske izbjeglice u Kelnu spasile od seksualnih napada

Klix.ba
Protesti u centru Kelna nakon seksualnih napada za vrijeme proslave Nove godine (Foto: EPA)
Protesti u centru Kelna nakon seksualnih napada za vrijeme proslave Nove godine (Foto: EPA)
Jedna Amerikanka ispričala je New York Timesu kako je tokom proslave Nove godine na ulicama Kelna spašena od seksualnog napada grupe sirijskih izbjeglica. Kako kaže, u pomoć su joj pritekle druge izbjeglice.

Caitlin Duncan, studentica iz Seattlea, kazala je kako je grupa napadača najprije odvojila od njenog momka.

Nakon toga jedan muškarac joj je skinuo šešir s glave, a drugi joj je prerovio odjeću i džepove. Treći muškarac je pokušao da joj poljubi vrat i lice.

Kako je kazala, nekako je uspjela pobjeći, ali je tada napao još jedan muškarac počupavši je za kosu.

Tada joj je prišla grupa sirijskih izbjeglica, ponudivši joj pomoć.

"Formirali su krug oko mene i nisu dozvoljavali nikome da mi prilazi. Zatim su mi posudili telefon kako bih nazvala momka. Zbog straha i stresa nisam se mogla sjetiti njegovog broja, pa su ga mladići iz grupe otišli potražiti. Da nije njih bilo, ko zna šta bi se desilo", rekla je Duncan prilikom razgovora za NY Times.

U grupi izbjeglica koje su pomogle Duncanovoj bio je i Hesham Ahmad Mohammad, 32-godišnji nastavnik iz Halepa, koji je u Kelnu proslavljao Novu godinu sa prijateljem koji je tek stigao iz Sirije.

"Izgledali su strašno. Bili su pijani i drogirani, nisu znali šta rade", rekao je Mohammad, naglasivši kako ovakvi incidenti bacaju ljagu na ostale izbjeglice.

Podsjećamo, tokom novogodišnje noći u Kelnu prijavljeno 347 seksualnih napada. Prema izjavama svjedoka, skupina muškaraca "koji izgledom podsjećaju kao da potiču iz Sjeverne Afrike ili Bliskog istoka", izvela je većinu ovih napada.

Od 19 osoba koje se sumnjiče za ovaj incident, 10 su tražitelji azila.