Svijet
47

Zvanično: Napadači na žene u Kelnu su migranti

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Muškarci osumnjičeni za napade na žene u Kelnu u novogodišnjoj noći su migranti iz Sjeverne Afrike i arapskih zemalja.

Prema zvaničnom izvještaju, policija u Kelnu je napravila ozbiljnu grešku jer nije pozvala pojačanje, a propusti su napravljeni i prilikom informisanja javnosti. Dosad je policija dobila 500 prijava od kojih se čak 40 posto tiče seksualnih napada.

Nedeljne osvetničke napade u Kelnu je vlast osudila te istakla da opravdanja nema. U međuvremenu je Papa Franjo izjavio da je "humanistički duh" u Evropi u opasnosti. Veliki priliv migranata je uzrokovao probleme, ali Evropa ima načine da napravi ravnotežu između zaštite svojih građana i pomaganja izbjeglicama, dodao je papa.

Ministar unutrašnjih poslova Ralf Jaeger je rekao da su među osumnjičenim muškarcima i migranti koji su nedavno stigli u Njemačku. Napadi su se dogodili u centru Kelna u blizini katedrale i glavne željezničke stanice. Pod istragom je 19 osoba iz Maroka i Alžira, a 10 od njih traži azil. Devetorica su u Njemačkoj ilegalno. Napadi na žene su šokirali njemačku javnost.

Jaeger je kritikovao policiju jer nije pozvala pojačanja, kao i zbog načina informisanja javnosti. U njemačku je tokom prošle godine stiglo više od milion izbjeglica. Kancelarka Angela Merkel je kritikovana, a organizovani su i protesti. Policija je demonstrante rastjerala vodenim topovima.

U nedjelju navečer je dvadeset ljudi napalo šestoricu Pakistanaca, a dvojica su završila u bolnici. Napadnuta su i dvojica Srijijaca, kao i trojica muškaraca iz Gvineje. Vlasti su osudile te "osvetničke" napade.