Sjeverna Koreja
0

Amerikancu osam godina teškog rada zbog ilegalnog ulaska u zemlju

SRNA
Aijalon Mahli Gomes (Foto: AP)
Aijalon Mahli Gomes (Foto: AP)
Sud u Sjevernoj Koreji osudio je američkog državljanina Aijalona Mahlia Gomesa na osam godina teškog rada zbog nelegalnog ulaska u tu zemlju, javili su sjevernokorejski mediji.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA javila je da je 30-godišnji Gomes, koji je iz Bostona, na sudu priznao krivicu za optužbe.

Gomes je radio kao nastavnik engleskog jezika u Južnoj Koreji i, prema izvještajima, prešao je granicu iz Kine 25. januara. 

Švedskim diplomatama  omogućeno je da prisustvuju suđenju, pošto SAD nemaju diplomatsko predstavništvo u Sjevernoj Koreji.

Gomes, kojeg kolege opisuju kao pobožnog hrišćanina, takođe je kažnjen sa 70 miliona vona (700.000 dolara).

Nije poznat razlog njegovog ulaska u Sjevernu Koreju.

Analitičari navode da bi, uprkos izrečenoj zatvorskoj kazni, Gomez mogao da bude oslobođen prije, jer Pjongjang pokušava da poboljša bilateralne odnose sa SAD.
Gomes je četvrti američki državljanin koji je optužen da je tokom protekle godine  ilegalno ušao u Sjevernu Koreju.

U februaru, Sjeverna Koreja je oslobodila Roberta Parka, koji je u tu komunističku državu ušao preko zaleđene rijeke.

Tokom protekle godine dvije američke novinarke, Laura Ling i Euna Lee, takođe su uhapsili pripadnici bezbjednosnih službi Sjeverne Koreje na granici sa Kinom.

Osuđene su na 12 godina zatvora teškog rada, ali su oslobođene u avgustu prošle godine nakon četiri mjeseca u zarobljeništvu, u sklopu diplomatske misije koju je predvodio bivši američki predsjednik Bill Clinton.